Baconschi: Romania cauta alte piete pentru exporturi

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 09:00
1512 citiri
Baconschi: Romania cauta alte piete pentru exporturi

Romania ar putea gasi alte piete, pentru vinurile romanesti - China, de pilda, sau tarile arabe pentru diverse echipamente, in contextul in care partenerii din Vestul continentului ne-au cerut mai putine exporturi, a declarat miercuri ministrul de externe.

"Avem foarte mult de castigat daca revenim intr-o relatie viguroasa din punct de vedere comercial, economic, investitional cu aceasta lume araba care se transforma", a spus ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu pentru The Money Channel.

Intrebat daca Romaniei ii sunt de folos relatiile privilegiate din trecut, Baconschi a apreciat ca tara noastra trebuie sa-si indrepte din nou atentia spre aceasta zona.

"Am format multi membri ai elitelor de azi din aceste tari in Romania, in anii ''80. Am avut mult comert, multi specialisti romani care au lucrat si au construit in aceste tari.

Evident ne-am concentrat pe altceva si acum revenim, dar forumul economic Romania-statele din Golf - prima editie la Bucuresti, urmatoarea la Abu Dhabi, anul viitor - a aratat ca exista interes de ambele parti si ca operatorii romani, companiile romanesti vor sa-si diversifice pietele", a spus Teodor Baconschi.

Referitor la vizita de marti din Libia si la oportunitatile economice oferite de schimbarea de regim, ministrul roman considera ca firmele romanesti pot concura cu cele europene.

"Principalul atu este expertiza noastra in domeniul petrolului si gazelor, a infrastructurii energetica, electrice. Am construit pe vremuri in Libia zeci de scoli, peste 500 de kilometri de drumuri, un spital, instalatii portuare, un combinat chimic care functioneaza si astazi.

In toate aceste domenii critice pentru reconstructia Libiei, companiile romanesti au un loc", chiar daca se vor organiza licitatii, a afirmat Baconschi.

"Sigur, ca se vor organiza licitatii, ne-au spus acest lucru, nimeni nu primeste ceva din capul locului, fara competitie. Insa suntem competitivi pentru ca multe companii romanesti au ingineri care au lucrat acolo mult timp, cunosc terenul si in acelasi timp lucram standarde europene cu preturi acceptabile, asa incat incurajez companiile sa intre curajos pe piata libiana", a mai declarat ministrul.

Teodor Baconschi a mentionat ca i-a inmanat ministrului libian al economiei "dosare cu profiluri de companii romanesti interesate in piata libiana".

Inaintea vizitei, ministrul s-a intalnit cu reprezentantii a circa 30 de companii romanesti, mai ales din domeniul infrastructurii energetice, si ai unor companii care pot asigura formare profesionala.

#investitii romania, #declaratii Teodor Baconschi , #Ministru Externe