Înainte de achiziționarea unui televizor, majoritatea persoanelor se întreabă cum să aleagă dimensiunea optimă. În general, mărimea televizorului se va alege în funcție de o serie de factori, inclusiv distanța de vizionare față de televizor și dimensiunea camerei. După ce ați calculat acești parametri, va fi mai ușor să alegeți un televizor cu dimensiunea potrivită, fără să sacrificați celelalte caracteristici dorite. Nu este nimic greșit dacă achiziționați un televizor mai mare sau mai mic decât dimensiunea recomandată, deoarece este indicat să țineți cont și de preferințele personale.
Unele persoane preferă un televizor mare, în ciuda faptului că dețin o cameră de zi cu o suprafață restrânsă. Pentru cei ce doresc experiențe cinematografice autentice, un televizor cu display mare este alegerea potrivită. Pe de altă parte, sunt și persoane care preferă un televizor mic, eventual cu funcția încorporată de tablou, care să acționeze ca decor, deși au o cameră cu o suprafață generoasă.
Distanța de vizionare – cel mai important factor la alegerea unui nou televizor
Distanța de vizionare față de televizor este un factor critic la alegerea dimensiunii unui televizor. Este ideală atunci când puteți vedea în întregime ecranul fără a identifica vizual pixelii individuali. Dacă observați pixeli, adică acele puncte de lumină care alcătuiesc imaginea, atunci televizorul este prea mare sau distanța de vizionare față de televizor este prea mică. În general, televizoarele mai mari, situate mai aproape de privitor, asigură o calitate mai bună a imaginii, precum și o imersiune mai bună. Cel mai indicat este să găsiți un echilibru între distanța de vizionare față de televizor și dimensiunea televizorului. Pe de altă parte, dacă dispuneți de o cameră cu o suprafață restrânsă și vă doriți un televizor mare, mai degrabă optați pentru un televizor cu dimensiuni mai mici, dar cu o rezoluție mai mare.
Dimensiunea ecranului – dictează alegerea televizorului
Modalitatea de măsurare a dimensiunii televizorului diferă de modalitate de măsurare a altor dispozitive electronice. Televizoarele sunt măsurate pe unghiul de la colțul de sus al unei părți a ecranului până la colțul de jos al celeilalte părți. Când măsurați suprafața peretelui pe care doriți să montați televizorul, este important să vă amintiți că un televizor de 85 de inchi nu are o lățime de 85 inchi, ci măsoară aproximativ 85 inchi pe diagonală. Lățimea și înălțimea reală a unui televizor cu această dimensiune variază de la un model la altul și de la un brand la altul. În general, sunt considerate televizoare mici cele care măsoară 24 până în 32 de inchi, iar televizoarele mari sunt cele care măsoară peste 85 de inchi. Cele mai populare dimensiuni ale televizorului pentru o cameră de zi cu o suprafață medie sunt modelele care măsoară 55 până la 65 de inchi, în timp ce televizoarele sub 45 de inchi sunt folosite ca televizoare secundare în dormitoare sau în birouri.
Unghiul de vizualizare
Un alt aspect important pentru o experiență cât mai confortabilă are legătură cu unghiul de vizualizare. Se mai numește câmp vizual. Pentru a obține un câmp vizual optim se recomandă să poziționați scaunul, fotoliul sau canapeaua la o distanță care să vă permită să vedeți întregul ecran într-un interval de minim 30 de grade. Dincolo de acest unghi, veți fi forțat să vă folosiți vederea periferică și s-ar putea să ratați detaliile de pe marginile ecranului. Un astfel de unghi vizual este recomandat dacă obișnuiți să vă uitați la emisiuni televizate sau la sporturi. Pe de altă parte, dacă obișnuiți să urmăriți des filme, o distanță de vizionare care creează un câmp vizual de 40 de grade vă oferă o experiență mai captivantă. Pe măsură ce dimensiunea televizorului crește, este recomandat să poziționați televizorul mai departe pentru a menține astfel cel mai bun câmp vizual.
În cele din urmă, conținuturile pe care le vizualizați cel mai frecvent vă pot ajuta să determinați ce dimensiune a televizorului să alegeți. Dacă vă uitați predominant la filme, un ecran mai mare vă va oferi o experiență ca la cinematograf. Dar dacă urmăriți în mod predominant sporturi, atunci un televizor mai mic va contribui la o experiență mai bună, deoarece vă permite să vizualizați întregul ecran și să urmăriți acțiunea, fără să ratați niciun detaliu.
Adelina Stancu
Copywriter
Copywriter care scrie din 2019. După ce a citit sute de cărți, s-a apucat de copywriting, iar acum creează texte ușor de adaptat la nevoile clienților săi și ale clienților lor. În plus, lucrează și pe teme de tehnologie, iar o parte din textele sale le puteți găsi pe produseindetaliu.ro.