Noua taxă introdusă de Guvern vizează toți românii și va produce un efect în lanț. Economiștii trag semnalul de alarmă: „E gaz pe foc”

Miercuri, 03 Iulie 2024, ora 21:30
934 citiri
Noua taxă introdusă de Guvern vizează toți românii și va produce un efect în lanț. Economiștii trag semnalul de alarmă: „E gaz pe foc”
Marcel Ciolacu în Parlament / Colaj Ziare.com (Facebook - Ciolacu M.)

Guvernul PSD+PNL a hotărât scumpirea prețurilor la motorină și benzină cu 39 de bani, respectiv 43 de bani pe litru, de la 1 iulie 2024, prin majorarea accizelor. Economiștii avertizează că această decizie asumată de Guvernul Marcel Ciolacu va produce o nouă serie de scumpiri, în lanț, la toate produsele și serviciile.

În acest an electoral, executivul se vede nevoit să respecte mai multe angajamente: majorarea pensiilor și a salariului minim, sprijinirea Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia și altele. Astfel, Guvernul are nevoie de și mai mulți bani de la cetățeni. Premierul Ciolacu a găsit „soluția".

Efect de domino. Bogdan Glăvan, economist: și scumpirea carburanților, și majorarea pensiilor vor genera scumpiri masive

Scumpirea carburanților nu-i va ocoli pe cei care nu dețin propriul autoturism. Inflația explozivă ar urma să lovească fiecare cetățean, potrivit economistului Bogdan Glăvan.

„Carburanții sunt necesari în orice activitate economică. Vom vedea un impact asupra inflației. Din păcate, acest trend descendent al inflației va fi cumva atenuat de două lucruri în acest an: primul, creșterea accizelor și creșterea pensiilor, în septembrie. Aceste două evenimente vor întârzia scăderea semnificativă a inflației. Acestea reprezintă, de fapt, momente în urma cărora cetățenii vor plăti. Vor plăti pentru aceste taxe, aceste ‘pomeni’ - venituri fără acoperire. Când vine vorba despre pensii, statul distribuie fără acoperire. Acei lei adăugați la pensii pentru 3 milioane de cetățeni nu sunt leii de anul trecut.

Nu poți rămâne indiferent la creșterea unor impozite (...) Afectarea unor prețuri duce la întregul sistem de prețuri. Potrivit studiilor statistice, în care eu nu cred foarte mult, pentru că sunt dependente de niște variabile, în aproximativ jumătate de an ar trebui să vedem această influență aproape integral, în prețurile din economie. Dar cetățeanul simte de astăzi, pentru că de la 1 iulie, scoate mai mulți bani din buzunar pentru carburant. În consecință, el va cumpăra mai puțin din alte produse. În consecință, a fost taxat. Deci unii resimt această povară de acum. Și restul vor simți că au fost sărăciți, prin intermediul tuturor celorlalte prețuri. Însă, e greu de cuantificat care va fi rata inflației.

Pomparea de bani în economie, prin creșterea pensiilor și a altor mecanisme, anesteziază, camuflează acest sacrificiu, această povară. E o metodă foarte perversă: când vrei să ascunzi devalorizarea banilor pompezi mai mulți bani, ca să întreții iluzia că cetățeanul tot primește, nu că i se ia. În septembrie, Guvernul va da niște bani inventați, fără nicio acoperire. România trăiește pe deficit. Ceea ce face statul este să dea niște venituri oamenilor, venituri care nu există, în realitate. Statul român pur și simplu nu le are”, a declarat profesorul universitar, pentru Ziare.com.

Adrian Negrescu, analist economic: „Efectele sunt semnificative și nu fac nimic altceva decât să pună gaz pe focul inflației”

Și persoanele fizice, și cele juridice vor avea de suferit, atenționează analistul economic Adrian Negrescu, ce aduce în discuție și majorarea salariului minim.

„Din păcate, scumpirea carburanților influențează semnificativ prețurile din economie, în condițiile în care mărfurile și serviciile pe care noi le folosim zi de zi sunt transportate pe cale rutieră. Dacă se scumpește carburantul, pe fondul acestei creșteri a accizelor, bineînțeles că toate produsele se scumpesc.

E un val de inflație care se va simți treptat, în următoarele trei-patru luni, mai cu seamă că va fi însoțit de efectele creșterii salariului minim pe economie, o lovitură semnificativă pentru majoritatea companiilor, mai ales asupra celor mici, care nu au luat o a doua creștere salarială în 2024. Din această perspectivă, firmele vor trebui să găsească soluții pentru a acoperi această creștere de salarii, iar multe vor trebui să crească prețurile, pentru a avea din ce să plătească salarii mai mari angajaților. Și nu este vorba despre salariul minim, ci și despre ceilalți angajați, care sunt plătiți în funcție de salariul minim. Inclusiv în multinaționale sunt foarte mulți angajați plătiți cu multiplul salariului minim pe economie, deci dacă salariul minim crește, bineînțeles că și salariul lor crește.

Efectele sunt semnificative și nu fac nimic altceva decât să pună gaz pe focul inflației. Mai mulți bani în piață înseamnă, din păcate, o inflație mai mare. Suntem campioni la inflație (la nivelul UE) pentru a cincea lună la rând și probabil că vom rămâne campioni la creșteri de prețuri în Europa, pe tot parcursul anului”, a comentat Adrian Negrescu, pentru Ziare.com.

...citeste mai departe despre "Noua taxă introdusă de Guvern vizează toți românii și va produce un efect în lanț. Economiștii trag semnalul de alarmă: „E gaz pe foc”" pe Ziare.com

Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
Florin Andrei, analist fiscal, fost secretar de stat în Guvern, în 2021, trage semnalul de alarmă. Guvernul PSD+PNL va introduce și va majora noi taxe și impozite. Marcel Ciolacu are nevoie de...
Cea mai gravă problemă pentru bătrânii săraci ai României. Economist: „Îngrozitor!"
Cea mai gravă problemă pentru bătrânii săraci ai României. Economist: „Îngrozitor!"
În vreme de inflație explozivă, cei mai săraci români suferă frav, mai ales dacă sunt și bătrâni. Economistul Mircea Coșea a avertizat public, într-un interviu pentru Ziare.com, un...
#taxe, #impozite, #taxe si impozite, #saracie, #inflatie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  7. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  10. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare