Valcov: Loteria bonurilor fiscale, casele de marcat electronice si restructurarea ANAF vor reduce evaziunea fiscala cu 5% anual

Marti, 03 Februarie 2015, ora 13:10
2211 citiri
Valcov: Loteria bonurilor fiscale, casele de marcat electronice si restructurarea ANAF vor reduce evaziunea fiscala cu 5% anual
Foto: incont.ro

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, impreuna cu imbunatatirea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, incepand din 2015, a declarat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

'Noi gandim totul ca un pachet. Practic, loteria nu este singura, ea este intr-un pachet mai amplu impreuna cu casele de marcat cu jurnal electronic, impreuna cu aceasta posibilitate de a nu plati bunul pe care l-ai achizitionat daca nu ti se emite bon fiscal, impreuna cu o mai buna activitate a ANAF. Noi speram ca, din 2015 inca, sa avem o reducere a evaziunii pana la 5% anual. Ar insemna mult mai mult decat aceste cheltuieli initiale cu loteria si cu celelalte investitii care trebuie facute', a explicat Valcov, potrivit Agerpres.

El a precizat ca, in prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezinta aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar insemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA. 'Ganditi-va ca astazi 44% cred ca este /.../ numai la TVA, reprezinta aproximativ 8,8 miliarde de euro, impartind la zece am avea, sa spunem, un 4,4%, ar insemna 800-900, deci aproape 5%, inseamna aproape 1 miliard de euro recuperare, adica 4,5 miliarde de lei numai din TVA. Noi suntem constienti ca nu este un lucru usor de atins, dar si pentru anul acesta, fata de previziunile pe care le-am estimat in bugetul din 2015, am cerut ANAF incasari suplimentare de 8 miliarde de lei, deci aproximativ 1,8 miliarde de euro, toate acestea in special prin aceste masuri de combatere a evaziunii fiscale', a mai spus Valcov.

Ministrul Finantelor a mai spus ca, in ianuarie, au fost deja inregistrate venituri suplimentare de 500 de milioane de lei. 'Vestea buna este ca in prima luna aceasta tinta pe care noi ne-am propus-o a fost atinsa, in sensul in care avem venituri suplimentare de 500 de milioane de lei pentru ca cele 8 miliarde le-am repartizat cate 1,5 miliarde pe primele doua trimestre si cate 2,5 miliarde pe ultimele doua trimestre. Eu sunt sigur ca in momentul in care vom avea o baza de date comuna si cu celelalte institutii, in momentul in care vom aplica mult mai multe masuri din cele care au vizat reorganizarea ANAF si o parte dintre ele se aplica chiar de la 1 februarie, acestea isi vor arata roadele', a explicat ministrul Finantelor.

#aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, #Restructurarea ANAF , #TVA