Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UDMR propune ca o parte din TVA sa ramana la comunitatile locale, odata cu descentralizarea

UDMR propune ca o parte din TVA sa ramana la comunitatile locale, odata cu descentralizarea


UDMR propune ca, odata cu transferarea unor atributii catre comunitatile locale, in cadrul procesului de descentralizare, o parte din TVA, eventual 15 la suta, sa ramana la comunitati, pentru a exista finantare suficienta si permanenta, indiferent de culoarea politica a unui guvern.

Presedintele UDMR Arad, Bognar Levente, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca la nivelul Uniunii exista propunerea ca, odata cu procesul de descentralizare, comunitatile locale sa ramana cu o parte din TVA, care reflecta puterea economica a unui judet, astfel incat sa existe un echilibru intre contributia unui judet la bugetul de stat si fondurile primite, transmite corespondentul Mediafax.

Liderul UDMR Arad a spus ca este necesara o reglementare legislativa prin care finantarea comunitatilor locale sa nu fie afectata de decizia politica, aratand ca unele judete, precum Arad, au de suferit.

"Aradul, care produce foarte mult de ani, nu obtine pe plan local si fondurile pe masura. Mai ales anul acesta s-a accentuat o oarecare lasare la urma a Aradului la repartitia fondurilor. La contributii, judetul este pe locul sapte, dar la repartizare ramanem mult in urma, pe locul 39. Nu este normal, e nevoie de un sistem legislativ care sa asigure permanent fonduri, indiferent de ce culoare politica are guvernul. E necesara o finantare in functie de contributia fiecarei comunitati", a declarat Bognar Levente.

UDMR propune ca anumite procente din TVA sa ramana pe plan local

El a spus ca propunerea UDMR este ca "anumite procente din TVA sa ramana pe plan local, asa cum o parte din impozitul pe venit ramane pe plan local".

"Consideram ca atributiile care sunt descentralizate trebuie sa aiba si resursele financiare adecvate, iar aceasta e o solutie buna. Ar putea ca 15 la suta din TVA sa ramana pe plan local", a afirmat el.

Conform sursei citate, "TVA reflecta puterea economica a comunitatilor, care ar putea deveni mai interesate sa produca daca vor sa aiba resurse financiare mai mari".

Intrebat de corespondentul Mediafax daca aceasta propunere nu ar dezavantaja anumite judete cu populatie majoritara maghiara, liderul UDMR Arad a declarat ca "un anumit procent din TVA poate fi calculat astfel incat sa sprijine social anumite judete".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1271 ori
Citeste mai multe desprepropunere TVA taxe locale TVA UDMR