Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

TVA redus la mancarea de tip fast-food

TVA redus la mancarea de tip fast-food

Felurile de mancare proaspat pregatite si care pot fi consumate imediat la standuri de tip fast - food sau la cinematograf, asa cum sunt cartofii prajiti, frigaruile sau carnatii la gratar, sunt supuse cotei reduse de TVA, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), informeaza Mediafax.

Furnizarea de feluri de mancare care pot fi consumate imediat la standuri de fast-food sau in holurile cinematografelor constituie in mod normal o livrare de bunuri.

In acest caz, preparatele culinare pregatite in vederea consumului imediat constituie "alimente" carora li se aplica o cota redusa de TVA, potrivit unui comunicat transmis, joi, de CJUE.


Potrivit celei de-a sasea directive TVA1, se face distinctie intre "livrarea de bunuri" si "prestarea de servicii", care in principiu sunt supuse cotei standard de TVA fixata de fiecare stat membru.


Directiva permite insa statelor membre sa aplice o cota redusa de TVA in cazul anumitor categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii.


Decizia a fost luata in cazul a patru litigii in care autoritatile germane au reclamat declaratiile privind TVA facute de particulari care au sustinut ca operatiunile de vanzare a felurilor de mancare si a preparatelor culinare sunt supuse cotei reduse de TVA.


Unul dintre ei vindea, in cadrul unor piete saptamanale, bauturi si feluri de mancare gatite pentru a fi consumate imediat - in special carnati si cartofi prajiti - in trei vehicule de fast-food identice, iar un altul comercializa la standuri de tip fast-food carnati la gratar, carnati cu curry, hotdogi, cartofi prajiti, friptura la gratar, piept, frigarui, coaste.


Alte doua declaratii privind TVA redus au fost facute de CinemaxX din Germania si Fleischerei Nier, o societate care detine o macelarie si care desfasoara activitatea de catering la domiciliu, furnizand clientilor mancarea comandata in recipiente inchise, dar si punand la dispozitia clientilor vesela, tacamuri, mese de bar.


In acest context, Bundesfinanzhof (Curtea Federala de Finante, Germania), care trebuie sa solutioneze litigiile, a solicitat Curtii de Justitie sa se pronunte daca diferitele activitati de furnizare de feluri de mancare sau de alimente pregatite care pot fi consumate imediat constituie o "livrare de bunuri" sau o "prestare de servicii".


In ipoteza in care activitatile ar constitui o livrare de bunuri, instanta germana solicita sa se stabileasca daca acestea pot fi calificate drept vanzari de "alimente".


Curtea de Justitie a Uniunii Europene a aratat ca pentru a determina daca o operatiune complexa unica trebuie calificata drept "livrare de bunuri" sau drept "prestare de servicii", este necesar sa se ia in considerare toate imprejurarile in care se desfasoara operatiunea pentru a cauta elementele caracteristice si pentru a identifica elementele predominante.


Judecatorii au sustinut ca vanzarea de alimente calde se inscrie in categoria livrarii de bunuri, iar punerea la dispozitie de mobilier are doar un caracter accesoriu.


In schimb, in ceea ce priveste activitatile de catering cu livrare la domiciliu, Curtea a constatat ca este vorba de o prestare de servicii, deoarece necesita un volum de munca si de cuno?tinte mai mare, precum creativitatea si prezentarea mancarurilor. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2054 ori