Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

TVA nediferentiata la alimente

TVA nediferentiata la alimente

Majoritatea tarilor europene aplica cote reduse ale Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) in cazul produselor alimentare si chiar zero, asa cum se intampla in Malta, Marea Britanie, Cipru si Irlanda, in timp ce la noi, consumul acestor produse este taxat nediferentiat, cu 19%.

Preturile produselor alimentare sunt comparabile intre diverse state membre si Romania, in ciuda salariilor mult mai mici din tara noastra.

Austria, spre exemplu, aplica o TVA redusa de 10% la produsele alimentare de baza, la jumatate fata de rata standard de 20%, iar Belgia, de 6%, fata de nivelul standard de 21%, potrivit unui studiu pe tema impozitarii in statele membre, realizat de Comisia Europeana.

Si Romania a aplicat TVA diferentiata la mancare, pana la inceputul anului 2000. Ulterior, taxarea la cote mai mici a produselor alimentare a fost propusa de mai multe ori, fara a se ajunge la un rezultat concret. Producatorii au recunoscut insa ca reducerea acestei taxe nu garanteaza scaderea preturilor la raft.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1185 ori
Citeste mai multe despretva alimente preturi