Topescu si Iordanescu vor scutirea de la plata TVA a trasferurilor sportive

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 18:10
1362 citiri
Topescu si Iordanescu vor scutirea de la plata TVA a trasferurilor sportive

O noua propunere legislativa urmareste modificarea Legii educatiei fizice si sportului prin scutirea de la plata impozitelor a veniturilor obtinute din transferuri.

Senatorii Anghel Iordanescu si Cristian Topescu au semnat, ca initiatori, o propunere legislativa prin care se modifica Legea educatiei fizice si sportului, printre schimbarile propuse fiind si scutirea veniturilor obtinute din transferuri de la plata impozitelor si a TVA.

Initiatorii acestei propuneri legislative introduc o serie de modificari ale legii actuale prin care, pe de o parte, se scutesc de la plata impozitului structurile sportive cu personalitate juridica si se identifica noi surse de finantare pentru domeniul sportiv, pe de alta parte.

Noul act normativ prevede, astfel, ca veniturile obtinute din transferurile sportivilor sunt neimpozabile si nu fac parte din categoria veniturilor pentru care se datoreaza TVA.

O alta prevedere stipuleaza faptul ca structurile sportive cu personalitate juridica fara scop lucrativ sunt scutite de impozitul pe profit atunci cand utilizeaza cel putin 80% din veniturile obtinute din orice sursa, in scopul realizarii obiectivelor pentru care au fost autorizate, inclusiv pentru cheltuieli de investitii si dotari, precum si pentru cheltuieli de functionare.

Ar putea fi scutite de plata impozitului societatile comerciale sportive pe actiuni care obtin venituri destinate exclusiv activitatii sportive.

Proiectul legislativ prevede, totodata, ca printre sursele de finantare ale cluburilor sportive se introduce si un procent de 20% din incasarile realizate din pronosticuri sportive, ca urmare a utilizarii de competitii de gen, pe ramura respeciva, organizate in campionatele nationale din alte tari, de federatiile si organismele internationale, precum si in "Cupa Romaniei".

Daca proiectul legislativ va fi adoptat, sursele de finantare ale ligilor profesioniste, pe ramuri de sport, vor fi imbogatite si cu un procent de 20% din incasarile nete ramase dupa deducerea taxei asupra jocurilor la sistemele de pronsticuri sportive, organizate cu utilizarea competitiei sportive profesioniste respective.

In expunerea de motive a actului normativ se precizeaza ca sursele de finantare ale activitatii sportive sunt din ce in ce mai putine, iar interesul autoritatilor este tot mai scazut in sprijinirea sportului.

Initiatorii considera ca, in conditiile in care fondurile de la bugetul de stat sunt in continua descrestere, este necesara introducerea unor forme de facilitati fiscale considerate eficiente si de forurile internationale si neutre din punct de vedere al reglementarilor privind ajutorul de stat.

#Cristian Topescu scutire TVA, #Iordanescu scutire TVA companii sportive , #TVA