Statul nu scade TVA-ul la alimente. Vom manca doar din import

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08
3354 citiri
Statul nu scade TVA-ul la alimente. Vom manca doar din import
Mancarea nu se ieftineste anul acesta

Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.

Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.

Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.

La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.

"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".

Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.

Ministerul s-a razgandit

Scaderea TVA-ului la alimente este sustinuta de toate patronatele din industrie, iar acestea au vazut o raza de speranta atunci cand fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, a promis ca se va lua aceasta masura.

"Este esential ca reducerea TVA sa se aplice pe tot lantul agroalimentar. Daca o aplicam doar pentru produsele finite, preturile vor reveni la acelasi nivel in doua-trei luni.

Reducerea TVA trebuie sa se aplice din brazda si pana la magazin", spunea atunci Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii. Cateva saptamani mai tarziu, predecesorul sau, Stelian Fuia, spunea ca aceasta masura nu se afla pe programul de guvernare din acest an.

Acesta sustine chiar si faptul ca reducerea TVA-ului nu s-ar reflecta in preturile din raft.

"Cand vine un ministru nou, face mai intai politica partidului si dupa aceea pe cea a cetateanului", comenteaza Popescu. "De ce sustine ministrul ca nu ar scadea pretul? In piata sunt comercianti care-si fac de cap, insa solutia ar fi ca magazinele sa fie obligate sa afiseze timp de cateva luni pretul inainte si dupa scaderea TVA".

"Faptul ca statul crede ca orice ban care nu este luat sub forma de taxe si impozite este un ban pierdut se datoreaza unei optici pur contabile", spune si Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Efectele scaderii TVA la alimente

Unii reprezentanti ai industriei ar dori o scadere de pana la 5%, insa taxa de 9% exista deja in codul fiscal ca "taxa redusa" in anumite domenii, asa ca reducerea pana la acest nivel nu ar presupune o modificare legislativa. Ceea ce este foarte important este ca aceasta scadere sa fie aplicata pe tot lantul alimentar: de la agricultor, procesator, producator si pana in magazinele alimentare.

"Reducerea TVA-ului ar avea ca efect imediat scaderea pretului la alimente si cresterea consumului", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta. "Conform analizelor reprezentantilor din industria alimentara, o reducere de pana la 10% a TVA-ului ar duce la scaderea cu 10-12% a preturilor".

"Daca maine s-ar reduce TVA-ul la alimente pana la 9%, a doua zi ar scadea cu 15% pretul la raft", spune si Popescu.

Un alt efect imediat ar fi scaderea evaziunii de la 60% la 30% si cresterea incasarilor la buget cu 35%, conform unui calcul al Rompan.

Printre alte efecte benefice se numara si faptul ca populatia ar consuma produse mai bune din punct de vedere calitativ, iar pentru companii, se vor crea conditii pentru realizarea de investitii dupa normele UE.

In plus, industria interna ar fi incurajata, deoarece romanii nu ar mai fi atrasi de produsele de import.

"Daca in restul UE, industria alimentara este favorizata, maine-poimaine vom manca doar produse din import", adauga Popescu.

Top 10 state europene cu cel mai mic TVA la alimente

Marea Britanie - 0%

Malta - 0%

Luxemburg - 3%

Spania - 4 - 8%

Italia - 4 - 10%

Irlanda - 4,8 - 13,5%

Polonia - 5 - 8%

Cipru - 5 - 15%%

Olanda - 6%

Belgia - 6 - 12%

Cu cine ne comparam

Danemarca - 25%

Romania - 24%

Lituania - 21%

Estonia - 20%

Bulgaria - 20%

#TVA alimente, #scadere tva, #crestere tva, #pret mancare, #pret paine, #pret alimente, #inflatie preturi, #minister agricultura, #dan matei agathon, #sorin minea , #TVA