Reducerea TVA treptat la 19% nu ajuta populatia - Videanu

Duminica, 29 Mai 2011, ora 14:17
1491 citiri
Reducerea TVA treptat la 19% nu ajuta populatia - Videanu

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminica, in replica la programul economic prezentat de USL, ca reducerea TVA treptat la 19% nu va ajuta populatia, fiind necesara o relaxare fiscala de "tip soc", iar cota regresiva propusa de USL este "nefundamentata", potrivit Newsin. 

"Ei vor sa reduca TVA cu cate un punct procentual in fiecare an. Acest lucru nu va aduce niciun fel de beneficii populatiei.

Reducerea fiscalitatii atat de mica va fi luata ca un beneficiu de mediul de afaceri, fara sa se materializeze intr-un beneficiu pentru populatie. Credeti ca vreun comerciant in aceasta tara va sta daca reduc la TVA de la 24 la 23% sa refaca preturile la raft datorita reducerii cu un procent? Niciodata.

Este o masura care din punctul meu de vedere va crea un gol in veniturile bugetului consolidat, cu atat mai mult cu cat stim ca veniturile din TVA sunt cele mai sigure venituri in bugetul consolidat, si cele mai importante", a afirmat Videanu.

De asemnea, el a sustinut ca este adeptul unei relaxari fiscale de "tip soc", fapt care sa modifice comportamentele economice.

"Ca filosofie de politica fiscala, relaxarea fiscala trebuie sa fie una de tip soc, care sa modifice comportamente, dar acest lucru trebuie facut atunci cand ai posibilitatea sa faci acest lucru (...)

Relaxarea fiscala cate putin, cate putin, nu va rezolva, nu va crea modificare de comportament, si Romania inca are in momentul de fata suficienta economie subterana ca sa se gandeasca la un pachet serios din acest punct de vedere", a explicat Videanu.

In ceea ce priveste cota regresiva prezentata de USL, cu pragul maxim de 16%, democrat-liberalul a sustinut ca este o masura "nefundamentata" pe calcule economice reale.

"Care este principiul de aplicare, se aplica codul fiscal de pana in 2004 sau se aplica pe fiecare transa acel principiu de deductibilitate fiscala? In oricare din variante vreau sa va spun ca golul de venituri e undeva intre 4,3 miliarde si 2,5 miliarde de lei", a mai sustinut Videanu. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#adriean videanu, #reducere tva, #tva, #fiscalitate, #relaxare fiscala, #taxe , #TVA