Reducerea TVA la produsele de panificatie nu ieftineste painea - parlamentar european

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 17:26
1859 citiri
Reducerea TVA la produsele de panificatie nu ieftineste painea - parlamentar european
Parlamentarul european Iuliu Wrinkler

Parlamentarul european Iuliu Winkler sustine ca reducerea TVA la produsele de panificatie de la 24 la suta la 9 la suta nu va duce la scaderea pretului painii, astfel ca nu va avea vreun efect in plan social, adaugand ca este posibil ca anul viitor sa se renunte la aceasta valoare a TVA.

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, intr-o conferinta de presa, ca in Romania reducerea TVA la produsele de panificatie de la 24 la suta la 9 la suta nu va duce la scaderea pretului painii, astfel ca nu va avea vreun efect in plan social, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem o politica fiscala haotica. Un exemplu este reducerea TVA la paine, care este o decizie politica. De altfel, s-a si declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic ca mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea macar a uneia dintre autostrazi. (...)

Stiu ca reducerea TVA la paine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, insa, din pacate, aceasta decizie nu are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta. (...) Introducerea TVA de 9 la suta la produsele de panificatie ar fi un lucru bun daca s-ar traduce prin ieftinirea panii, insa acest lucru nu se va intampla?, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, painea reprezinta 6,73 la suta din cosul de consum al unei familii, iar daca, prin reducerea TVA, acest produs s-ar si ieftini, atunci acest lucru ar insemna o crestere de 0,8 la suta a puterii de cumparare, cu acelasi procent urmand sa scada si inflatia.

"Pretul de vanzare al painii nu va scadea, lucru care a fost admis atat de producatorii din industria de panificatie, cat si de responsabilii din Ministerul Agriculturii?, a afirmat Iuliu Winkler, care si-a exprimat indoiala in ceea ce priveste asteptarile guvernantilor in privinta ?conformarii voluntare a actorilor din aceasta industrie", care, datorita scaderii TVA la 9%, ar renunta sa mai tina contabilitati paralele si si-ar plati integral contributiile catre stat.

Totodata, Iuliu Winkler este de parere ca, daca se va aplica in acest an reducerea TVA la produsele de panificatie, anul viitor se va renunta la masura.

#reducere TVA paine, #scadere pret paine, #ieftinire pret alimente, #reducere tva alimente , #TVA