Rambursarea greoaie a TVA alunga multinationalele din Romania

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 14:16
2021 citiri
Rambursarea greoaie a TVA alunga multinationalele din Romania

Multe firme multinationale prezente in Romania s-au relocat in Bulgaria si Ungaria, tari in care rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) se face mult mai rapid, a declarat joi Daniel Anghel, partener al PricewaterhouseCoopers.

"Multe firme multinationale prezente in Romania s-au relocat in Bulgaria si Ungaria pentru ca rambursarile de TVA merg foarte rapid. Firmele relocate in Bulgaria importa materie prima si apoi o exporta in Romania", a spus Anghel, la o dezbatere despre rambursarea TVA.

El a mentionat ca sunt cazuri cand se cere "un camion de documente" si ca in vest exista un control electronic din baza de date, iar controalele incrucisate facute cu furnizorii in baza de date europeana pot bloca cu un an rambursarea TVA.

"Se poate face ca in Germania sau in Franta, unde TVA-ul a fost marit cu 3% ca sa scada impozitele pe forta de munca", a declarat secretarul general al Asociatiei Oamneilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

El a subliniat ca in acest fel nu cresc preturile, populatia isi pastreaza puterea de cumparare, firmele pot avea de unde sa isi pastreze profitul si, in acelasi timp, se vor reduce importurile si va fi stimulata productia interna.

Seful directiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor din ANAF, Robert Hofnar, a amintit ca agentia are un proiect de ordin pentru modificarea actualei proceduri de rambursare a TVA care introduce un regim special pentru exportatori.

El a subliniat ca exportatorii isi vor putea lua mai intai banii si dupa aceea se vor face controale fiscale de catre ANAF.

In 19 martie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un proiect de act normativ ce prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori, similar celui din 2007, si diminuarea plafonului de exporturi de la 1 milion euro pana la 1 milion lei.

#firma, #impozit, #multinationale, #rambursare, #tva , #TVA