Plata TVA la incasarea facturilor - avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:07
3475 citiri
Plata TVA la incasarea facturilor - avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri

Plata TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor din 2013 are si avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri, arata un studiu realizat de Ernst & Young.

Printre avantaje se numara efectul pozitiv asupra numeralului companiilor furnizoare sau prestatoare. La polul opus, plata TVA la incasarea facturilor poate cauza si intarzieri in exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achizitioneaza bunuri si servicii, potrivit unui comunicat emis de Ernst & Young.

Firmele cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor plati TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege

Pana la introducerea acestui sistem, agentii economici trebuie sa determine daca li se poate aplica, atat din perspectiva vanzarilor, cat si a achizitiilot de la furnizorii care il aplica.

Implicatiile pentru companiile care vor fi obligate sa adere la acest sistem sunt extinse si trebuie analizate cu o atentie deosebita, sustin reprezentantii Ernst & Young.

Procedurile interne de facturare si raportare trebuie revizuite pentru a raspunde noilor cerinte de monitorizare. In plus, sistemele IT vor trebui schimbate, proces ce implica eforturi si costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada urmatoare.

Oficialii Ernst & Young vor organiza in perioada urmatoare o serie de seminarii de specialitate si operationale, pentru a dezbate toate aspectele si implicatiile fiscale ale acestei masuri. Primul seminar privind aplicarea TVA la incasare va avea loc pe 27 septembrie.

Plata TVA la incasarea facturii este benefica doar in prima faza

Masura privind plata TVA la incasarea facturii, anuntata de Guvern si aprobata de delegatia FMI la Bucuresti, este una benefica micilor afaceristi doar in prima faza, au avertizat, in luna august, consultantii de la Nexia.

"Pe de o parte, trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa, pe de alta parte, implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic. Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti", afirma Luminita Ristea, partener al CRG Nexia, filiala din Romania a Nexia International, una dintre primele zece retele de consultanta si contabilitate din intreaga lume.

Masura propusa de guvernul Ponta si acceptata de FMI privind achitarea TVA la incasarea facturilor si nu la emiterea acestora, este salutata de analistii economici din Romania. Ei considera ca aceasta este un prim pas in directia eficientizarii mediului de afaceri.

Aurelian Dochia, analisti financiar, a declarat ca aceasta taxa va imbunatati cash-flow-ul firmelor, astfel ca IMM-urile vor avea la dispozitie bani care pot fi investitii in alte proiecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata TVA incasare facturi, #Ernst Young incasare TVA, #TVA incasare facturi , #TVA