Petrescu: Noul Cod Fiscal va impune taxarea inversa pentru cladiri si terenuri

Vineri, 01 August 2014, ora 12:10
3304 citiri
Petrescu: Noul Cod Fiscal va impune taxarea inversa pentru cladiri si terenuri

Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversa in cazul cladirilor si terenurilor care sunt supuse TVA, si elimina dubla impozitare in cazul stimulentelor acordate de companii angajatilor sub forma de asigurari de pensie sau de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

"Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa noua, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri", a explicat ministrul Finantelor.

O alta modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.

"In trecut, angajatul si angajatorul se puteau intelege sa primeasca angajatul beneficii de pensii si sanatate. Daca beneficiul era sub 650 de euro, existau niste deductibilitati. Daca era peste 650 de euro, erau impozitate si la angajat si nedeductibile la angajator. Regula spunea ca trebuia sa fie 400 euro pentru pensii facultative si 250 de euro pentru asigurari private de sanatate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci daca sunteti un angajator care vrea sa ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitati doar la angajat", a mai sus Ioana Petrescu.

In plus, se elimina limitele impuse pe categorii de asigurari, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii si 250 de euro pentru sanatate. "In limita celor 650 de euro angajatul si angajatorul pot decide cum sa imparta aceste pensii facultative sau asigurari de sanatate", a mai spus ministrul Finantelor Publice.

Noul Cod Fiscal va cuprinde si modificari privind taxarea microintreprinderilor

Potrivit Ioanei Petrescu, in noul Cod Fiscal vor fi introduse si modificari privind taxarea microintreprinderilor, in special cu privire la indeplinirea criteriilor de taxare in acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.

Ministrul Finantelor s-a referit si la extinderea facilitatilor pentru agricultorii afectati de calamitati, la tratamentul fiscal aplicabil tranzactiilor pe piata de capital, dar si la relatia dintre contribuabil si ANAF.

"Rescrierea Codului Fiscal este imperativa, oportuna si benefica. Codul are nevoie de mai multe clarificari. Trebuie sa eliminam disfunctionalitatile si sa il adaptam realitatilor economice", a mai spus Ioana Petrescu.

Ea a explicat ca rescrierea este imperativa pentru ca, din 2003 incoace, realitatile economice s-au schimbat in principal prin prisma aderarii la Uniunea Europeana, care a impus adoptarea unor directive. Ministrul de resort a mai spus ca, prin noul fiscal, vrea sa impuna o serie de masuri pro-crestere economica ti sa optimizeze colectarea la bugetul de stat.

Pe de alta parte, Ioana Petrescu a tinut sa precizeze ca, in noul Cod Fiscal, se mentine cota unica, actuala cota de TVA dar si masurile luate recent in privinta comunicarii electronice dintre firme si autoritati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noul Cod Fiscal, #taxare inversa cladiri, #taxe impozite Romania , #TVA