Noi masuri economice ale Guvernului vor fi adoptate saptamana viitoare

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 14:47
1413 citiri
Noi masuri economice ale Guvernului vor fi adoptate saptamana viitoare

Pachetul de masuri privind modificarea sistemului de penalitati la plata datoriilor bugetare, limitarea comisioanelor interbancare, plafonarea platilor in numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic si imbunatatirea procedurii de rambursare a TVA va fi adoptat saptamana viitoare.

Premierul Victor Ponta a declarat ca modificarile vor fi discutate, miercuri, in prima lectura, in sedinta de guvern, si ar urma sa fie adoptate saptamana viitoare.

"E vorba de modificarea sistemului de penalitati, de limitarea comisioanelor interbancare, de planfonarea la platile in numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic si imbunatatiri la rambursarea TVA", a precizat Ponta.

El a remarcat, in context, ca Directia Antifrauda incepe sa faca lucruri importante si i-a solicitat ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, sa "stea cu biciul" pe angajatii institutiei in vederea combaterii evaziunii fiscale si cresterii veniturilor la buget.

Surse oficiale au declarat, luni, agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar expertii FMI nu au agreat inca masura, nefiind convinsi de eficacitatea acesteia.

Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate pentru finantarea deficitului bugetar, in lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat sursele.

Daca ar fi acceptate, bonificatiile ar putea fi de 10%, ca si in cazul platii in avans a taxelor locale. In prezent, pentru achitarea impozitelor locale in avans, pana la sfarsitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.

In acelasi timp, conform informatiilor transmise de MEDIAFAX saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a pregatit un proiect de ordonanta care prevede ca platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

Guvernul va limita si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

#datorii bugetare, #modificarea sistem penalitati, #limitare comisioane interbancare , #TVA