Mediul privat sustine ca plata TVA la incasare genereaza costuri suplimentare mari

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 17:40
2381 citiri
Mediul privat sustine ca plata TVA la incasare genereaza costuri suplimentare mari

Plata TVA-ului la data emiterii facturilor genereaza costuri suplimentare semnificative pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri si complica gestiunea financiara a acestora, fiind nefasta pentru fluxul de lichiditati, arata CNIPMMR.

Plata TVA-ului la data emiterii adauga costuri bancare importante si reduce oportunitatile de investitii, sporind incertitudinea pentru multe intreprinderi creditoare, in principal IMM-uri, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei.

Acest fapt afecteaza grav competitivitatea, rentabilitatea si viabilitatea acestora si poate determina falimentarea unor intreprinderi in mod normal viabile, mai ales in perioadele de acces limitat sau costisitor la finantare, de criza financiara.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera masura platii TVA-ului la incasarea facturilor o masura importanta pentru IMM-uri, care insa trebuie operationalizata eficient, printr-o procedura simpla, nebirocratica, clara si accesibila microintreprinderilor, care in proportie de 90% au maxim 2 salariati si resurse limitate de personal, financiare si de timp pentru implementarea masurii.

Consiliul saluta masura amanarii platii TVA-ului pe o perioada de 90 de zile, avand in vedere efectele pozitive ale acestei masuri, precum imbunatatirea fluxului de lichiditati al microintreprinderilor si intreprinderilor mici, cresterea capacitatii de redresare a IMM-urilor si reducerea unui factor major de falimentare si decapitalizare.

Pe langa aceste efecte pozitive, amanarea platii TVA pentru 90 de zile sustine si deblocarea resurselor financiare semnificative, producerea unor efecte de antrenare ale investitiilor suplimentare, stimularea cresterii economice, mentinerea si crearea de noi locuri de munca cresterea vitezei de circulatie a banilor in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata TVA emitere facturi, #plata TVA incasare, #plata TVA IMM, #amanare plata TVA 90 zile , #TVA