Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majorarea TVA incetineste ritmul de crestere a economiei Germaniei

Majorarea TVA incetineste ritmul de crestere a economiei Germaniei
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, si-a incetinit ritmul de crestere, in primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul precedent, dar a inregistrat totusi o expansiune de 0,5%, superioara estimarilor analistilor, potrivit cifrelor provizorii publicate marti de Oficiul federal de statistica, informeaza AFP.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Germania a majorat taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 16 la 19 procente, o majorare destinata sa tina in frau deficitul bugetar.

Marti, Oficiul federal de statistica (Destatis) a anuntat ca, in perioada ianaurie-martie 2007, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,5 procente, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut ritmul de crestere a fost de un procent.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB al primei economii a zonei euro a crescut cu 3,6 procente. Economistii chestionati de agentia Thomson Financial News mizau pe o crestere de 0,3 procente comparativ cu trimestrul precedent si o crestere de 3,2 procente comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Consumul privat a incetinit intr-o maniera semnificativa, din cauza majorarii TVA la inceputul anului. Cresterea a fost determinata in principal de majorarea investitiilor companiilor. Impulsuri pozitive au venit si de la comertul exterior', a anuntat Destatis. Oficiul va da publicitatii rezultatele detaliate privind evolutia PIB-ului in primul trimestru la data de 24 mai.

Luna trecuta guvernul german si-a majorat previziunile de crestere economica pentru acest an de la 1,7 la 2,3 procente, apreciind ca atat consumatorii cat si companiile vor depasi efectele majorarii TVA. Anul trecut economia germana a inregistrat o crestere de 2,8 procente, cea ami ridicata valoare de la inceputul acestui deceniu.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 783 ori