Liberii profesionisti vor plati TVA lunar daca efectueaza achizitii intracomunitare

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 15:40
3046 citiri
Liberii profesionisti vor plati TVA lunar daca efectueaza achizitii intracomunitare

Persoanele juridice si fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna iulie 2012 sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.

Potrivit ANAF, aceste persoane au obligatia ca in maximum cinci zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, respectiv 7 septembrie 2012 inclusiv, sa depuna la organele fiscale Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Declaratia de mentiuni se depune la organul fiscal in al carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana impozabila sau in evidenta caruia aceasta se afla inregistrata ca platitor de impozite si taxe, la registratura ori prin posta, prin scrisoare recomandata.

Obligatia este reglementata de prevederile Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.165/ 2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata TVA achizitii intracomunitare, #plata TVA profesii liberale, #profesii liberale achizitii intracomunitare , #TVA