KPMG: Romania trebuie sa ceara derogare de la CE pentru plata TVA la incasarea facturii

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 12:48
1501 citiri
KPMG: Romania trebuie sa ceara derogare de la CE pentru plata TVA la incasarea facturii

Romania va trebui sa ceara derogare de la Comisia Europeana inainte de implementarea unei legi privind plata TVA la incasarea facturii pentru toti contribuabilii si nu doar pentru IMM-uri, cum prevede o directiva europeana, a spus miercuri Ramona Jurubita, partener servicii fiscale la KPMG Romania, informeaza NewsIn.

"In special in cazul TVA, o astfel de masura trebuie discutata de autoritatile fiscale cu comitetul de TVA si trebuie obtinuta o aprobare de la Comisia Europeana inainte de implementarea ei. Alte tari care au introdus aceasta masura de simplificare, precum Estonia, au obtinut derogare de la CE", a afirmat Jurubita.

Senatul a aprobat recent un proiect privind plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la incasarea facturii si nu la emitere, ca in prezent, noua masura urmand sa se aplice tuturor categoriilor de contribuabili, in timp ce directiva europeana prevede aplicarea doar pentru IMM-uri.

"Propunerea aprobata de Senat contravine in primul rand directivei europene, care permite o astfel de masura doar pentru IMM-uri, nu o abordare generalizata", a subliniat directorul general al directiei generale Legislatie din cadrul ANAF, Ion Busuioc.

El a subliniat ca exista dezavantaje atat pentru bugetul statului, cat si pentru contribuabili la implementarea unei astfel de masuri.

Pentru stat, inconvenientele ar tine de faptul ca momentul platii facturii "ramane la latitudinea mediului de afaceri" si de ponderea redusa a decontarii prin banca in Romania.

Pentru contribuabili, deductibilitatea intervine abia la momentul platii, a explicat directorul din ANAF.

Dupa aprobarea in Senat, propunera legislativa urmeaza sa intre la vot in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

#factura, #imm, #plata, #romania, #tva , #TVA