FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie

Vineri, 10 August 2012, ora 13:45
2727 citiri
FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie

Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul de principiu asupra masurii privind plata TVA la incasarea facturii, insa pragul maxim de 500 mii euro, propus de guvern, urmeaza sa fie negociat, a declarat, vineri, Eugenia Varna, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

"Am convenit cu FMI ca pentru misiunea viitoare sa lucram si la calculul pentru plata TVA la incasarea facturii. Cei de la FMI sunt de acord in principiu si considera necesara, dar sa fie diferentiata, doar pentru cei afectati foarte mult, marii contribuabili nu sunt inclusi. Sunt de acord cu ideea, iar pragul il vom stabili ulterior", a precizat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

Si Liviu Voinea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) a confirmat, vineri, acordul de principiu al FMI asupra acestei masuri propusa de guvernul Ponta.

Oficialii romani au prezentat expertilor FMI aceasta masura, scotand in evidenta elementele de siguranta pe care le include, si anume plata facturii doar prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si interpunerea a 40 de banci din Romania ca prim filtru de siguranta prin care se pot face platile intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc.

Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri

Voinea a mentionat ca a fost prezentat expertilor FMI si mecanismul de aplicare al acestei masuri, care va fi detaliat in normele de aplicare ale ordonantei care va modifica Codul Fiscal.

Astfel, mai sunt introduse doua termene, de 90 si respectiv 30 de zile. Dupa 90 de zile, TVA trebuie platita totusi de firma A, chiar daca nu a incasat factura, iar cealalta firma poate deduce TVA. Dupa 90 de zile va mai fi inca un termen, de 30 de zile, astfel incat, daca plata facturii tot nu s-a facut, TVA platita de firma mica poate fi compensata cu alte obligatii de plata catre stat, iar la firma mare care si-a dedus TVA aceasta redevine obligatie de plata.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august.

Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro.

Facilitati IMM-uri: Cum devii neplatitor de TVA?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata TVA incasare factura, #plata TVA firme, #FMI plata TVA firme, #FMI plata TVA Romania , #TVA