Fiscul vrea sa recupereze TVA din drepturi de autor. Vezi cum procedeaza

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 23:36
2245 citiri
Fiscul vrea sa recupereze TVA din drepturi de autor. Vezi cum procedeaza

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) verifica persoanele fizice care au declarat realizarea unor venituri care depasesc plafonul de 119.000 lei.

"Intrucat o pondere semnificativa detin si persoanele fizice care au declarat ca obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, verificarile s-au orientat si spre aceasta categorie de contribuabili", se arata intr-un comunicat al Fiscului.

In urma verificarilor efectuate pana in prezent la aceasta categorie de contribuabili, ANAF a constatat ca activitatea desfasurata de unele persoane fizice a fost efectuata in mod independent, astfel ca organele fiscale stabilesc eventualele obligatii fiscale fata de bugetul de stat, eventual cu inregistrarea ca platitor de TVA, in functie de situatia specifica fiecarui caz in parte.

In unele cazuri, Fiscul a constatat ca activitatea desfasurata de anumite persoane fizice este dependenta, iar contractele incheiate nu reflecta realitatea economica.

Cum trebuie sa se inregistreze persoanele care obtin drepturi de autor

Veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor.

Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, de o maniera independenta potrivit Titlului VI al Codului fiscal, sunt persoane impozabile in scopuri de TVA.

Acestea trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la administratia financiara de care apartine inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa. 

#fisc, #anaf, #drepturi autor, #tva , #TVA