Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fetele ascunse ale reducerii TVA in turism - bugetul pierde de 3 ori mai mult

Fetele ascunse ale reducerii TVA in turism - bugetul pierde de 3 ori mai mult


Cota redusa de TVA aplicata de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi conditionata de obtinerea autorizarii impuse de lege, impactul bugetar negativ fiind estimat la peste 300 milioane lei anual, nu la 100 milioane lei cum a anuntat premierul Victor Ponta.

Estimarea bugetara negativa mult peste anuntul oficial a fost inclusa in proiectul hotararii de guvern care va extinde cota redusa a TVA in turism, potrivit Mediafax.

Astfel, conform documentului obtinut de MEDIAFAX, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra incasarilor din aceasta sursa de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei in 2016, de 367,9 milioane lei in 2017 si de 391,4 milioane lei in 2018.

In urma cu o saptamana, dupa negocierile cu Fondul Monetar International privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.

"Cred ca impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus in acest buget", a spus Ponta.

Proiectul prevede extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica.

In acest sens, Ordonanta 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania este completata cu un nou articol care defineste tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare ca fiind cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu demipensiune - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu pensiune completa - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu "all inclusive" - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total".

"Definirea de catre legislatia specifica in domeniul turismului a notiunii de cazare are drept consecinta extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica. In vederea delimitarii sferei de aplicare a cotei reduse, se impune precizarea ca aceasta se aplica pentru serviciile de cazare prestate de toate structurile de primire turistica cu functiune de cazare care ar avea obligatia de a solicita autorizarea conform Ordonantei 58/1998, astfel incat sa reiasa ca in cazul altor structuri, cum ar fi caminele muncitoresti, nu se aplica cota redusa", se arata in document.

Proiectul mai releva ca aplicarea cotei reduse nu va putea fi insa conditionata de obtinerea autorizarii potrivit legislatiei speciale, cu argumentul ca veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale, conform Codului de procedura fiscala.

Astfel, in situatia in care structuri de primire turistica cu functiune de cazare care nu si-au indeplinit obligatia de a se autoriza potrivit OG 58/1998 sunt supuse unei inspectii fiscale, cota de TVA aplicabila pentru serviciile de cazare prestate va fi cota redusa de 9%.

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croissant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.

Hotelierii sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.

Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1596 ori
Citeste mai multe desprecota redusa TVA tva turism