Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana cere Guvernului Dancila sa termine cu split TVA: Incalca toate normele europene!

Comisia Europeana cere Guvernului Dancila sa termine cu split TVA: Incalca toate normele europene!


Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere pentru aplicarea unui mecanism de plata defalcata a TVA si solicita tarii sa puna capat acestui mecanism, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

De la 1 ianuarie 2018, Romania aplica acest mecanism alternativ de colectare a TVA in care impozitul este platit intr-un cont blocat separat, ceea ce creeaza o sarcina administrativa majora pentru intreprinderile oneste care isi desfasoara activitatea in aceasta tara.

Aceasta dispozitie este obligatorie pentru anumite intreprinderi, care trebuie sa deschida un cont bancar de TVA blocat separat. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

Potrivit Comisiei Europene, aceste masuri contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere in intarziere adresata astazi (miercuri, n.r.) urmeaza unei comunicari adoptate tot joi de catre Comisie, prin care se respinge o cerere din partea Romaniei de derogare de la normele UE in acest domeniu, din cauza preocuparilor legate de principiul proportionalitatii si de compatibilitatea cu tratatul.

In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3943 ori
Citeste mai multe despresplit TVA