Comisia Europeana a respins prelungirea taxarii inverse la cereale dupa luna mai

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 15:55
3022 citiri
Comisia Europeana a respins prelungirea taxarii inverse la cereale dupa luna mai

Comisia Europeana a respins cererea Guvernului de prelungire a termenului de aplicare a taxarii inverse la cereale, care expira in luna mai, aratand ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa "o supraveghere inadecvata" de catre autoritati.

Adresa Guvernului catre Bruxelles a fost transmisa in luna octombrie a anului trecut, cu solicitarea ca termenul sa fie prelungit cu inca doi ani, pana in 2015, bazat pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz pentru Romania ar genera discriminari.

Aceasta urma sa fie a doua derogare de la sistemul fiscal normal, dupa ce, in iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial. Ministerul Finantelor estima ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in 2011 si 410 milioane lei in 2012.

Un document redactat de Ministerul Finantelor in luna martie a acestui an releva insa ca oficialii Comisiei Europene (CE) nu au dat curs favorabil solicitarii Romaniei privind prelungirea perioadei de aplicare a taxarii inverse pentru cereale si plante tehnice, invocand ca derogarea obtinuta anterior a fost acordata de Consiliul Uniunii Europene in circumstante foarte specifice, in care Romania s-a angajat sa implementeze, pe parcursul perioadei de aplicare a derogarii, o serie de reforme care urmau sa faca posibila revenirea la regimul normal de TVA pentru respectivele operatiuni. Aceasta abordare a fost justificata de Comisia Europeana in special prin riscul ca frauda sa fie transferata in alte state membre, intr-un sector a carui importanta economica este destul de importanta in alte tari.

Comisia a transmis totodata ca statele membre au aratat ca mecanismul de taxare inversa implica intotdeauna un risc ca frauda sa fie transferata catre alte state membre si au reamintit ca procedura de taxare inversa nu ar trebui utilizata in mod sistematic pentru a compensa "supravegherea inadecvata" de catre autoritatile fiscale ale unui stat membru.

Guvernul inca spera

Guvernul mai spera insa ca, in pofida refuzului pentru o noua derogare, taxarea inversa la cereale sa poata fi mentinuta, pe baza unei directive aflata in analiza Comisiei Europene pentru combaterea fraudei in materie de TVA si care prevede introducerea unui mecanism de reactie rapida, bazat pe acordarea de competente Comisei Europene pentru a acorda derogari temporare, si o propunere separata, dar complementara, de extindere a domeniului de aplicare a taxarii inverse prin includerea sectoarelor care fac deja obiectul unor cereri de derogare, printre care produsele agricole.

"In contextul celor mentionate, precizam ca, in situatia in care Consiliul Uniunii Europene va adopta propunerea de directiva care vizeaza includerea produselor agricole in sfera de aplicare, va fi posibila aplicarea de catre Romania a taxarii inverse pentru livrarile de cereale si plante tehnice fara obtinerea in prealabil a unei derogari", este speranta autoritatilor.

TVA de 9% la tot circuitul grau-paine?

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a declarat, miercuri, ca Guvernul va decide daca va aplica TVA de 9% doar pentru paine sau pentru tot circuitul grau-paine in functie de raspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxarii inverse la cereale dupa 1 iunie.

El a precizat ca taxarea inversa ar putea fi acceptata in continuare de Comisia Europeana intrucat exista o intentie de modificare a directivei pentru acceptarea masurii de taxare inversa la o categorie larga de produse considerate cu risc, care include si cerealele, ceea ce ar conduce la ideea ca acesta masura a fost identificata de Comisie ca una eficienta in lupta impotriva evaziunii fiscale in domeniu.

"In functie de raspunsul din partea Comisiei vom stabili metoda de aplicarea a acestei cote de 9% si impactul efectiv in sume al acestei masuri. Daca nu se pastreaza masura, ramane sa luam o decizie daca vom aplica cota de 9% pe intreg lantul sau doar la paine", a spus Manolescu.

In 2011, Guvernul a solicitat initial o derogare de la regimul normal de aplicare a TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie. Cererea a fost insa respinsa de catre oficialii de la Bruxelles, iar Executivul a restrans sfera produselor pentru care solicita derogare la cereale si plante tehnice, respectiv pentru porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar.

Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxare inversa cereale, #taxare inversa paine , #TVA