TVA la incasarea facturii: Cand si cum vom plati?

Duminica, 12 August 2012, ora 09:12
3564 citiri
TVA la incasarea facturii: Cand si cum vom plati?

Vom plati TVA la incasarea facturii incepand cu data de 1 ianuarie 2013, potrivit anuntului facut de Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, dupa negocierile cu misiunea FMI.

"Plata TVA la incasare a fost agreata, aceasta se va aplica efectiv de la 1 ianuarie 2013", a declarat acesta, citat de Agerpres.

In plus, incepand din luna octombrie se va aplica si pachetul de masuri pentru stimularea crearii de locuri de munca, vizand reducerea CAS pentru firmele care angajeaza someri sub 25 de ani sau peste 55 de ani. Tot atunci se va aplica si masura pentru cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare-dezvoltare a agentilor economici.

FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie

Masura privind plata TVA la incasarea facturii a fost agreata inca de vineri, cand Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul de principiu asupra masurii, insa pragul maxim de 500 de mii euro, propus de guvern, urmeaza sa fie negociat la urmatoarea vizita.

"Am convenit cu FMI ca pentru misiunea viitoare sa lucram si la calculul pentru plata TVA la incasarea facturii. Cei de la FMI sunt de acord in principiu si considera necesara, dar sa fie diferentiata, doar pentru cei afectati foarte mult, marii contribuabili nu sunt inclusi. Sunt de acord cu ideea, iar pragul il vom stabili ulterior", a precizat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

Oficialii romani au subliniat, atunci, elementele de siguranta ale acestei masuri: plata facturii doar prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si interpunerea a 40 de banci din Romania ca prim filtru de siguranta prin care se pot face platile intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc.

Potrivit lui Liviu Voinea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), masura va fi aplicata dupa o procedura standard.

Incepand cu 2013 vor mai fi introduse doua termene, de 90 si respectiv 30 de zile. Dupa 90 de zile, TVA trebuie platita totusi de firma A, chiar daca nu a incasat factura, iar cealalta firma poate deduce TVA. Dupa 90 de zile va mai fi inca un termen, de 30 de zile, astfel incat, daca plata facturii tot nu s-a facut, TVA platita de firma mica poate fi compensata cu alte obligatii de plata catre stat, iar la firma mare care si-a dedus TVA aceasta redevine obligatie de plata.

Mediul de afaceri, incantat de masura

"Nu deduci TVA decat daca ai platit furnizorilor tai factura si nu platesti la stat decat daca ai incasat. In momentul in care platesc TVA doar la incasare, atunci sunt disciplinat pentru ca stiu ca, daca nu am incasat ce am facturat luna aceasta, nu trebuie sa platesc TVA statului. In acelasi timp, nu am voie sa deduc TVA-ul pe o factura de achizitie pe care eu nu am platit-o", considera Maria Grapini, director general al Pasmatex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#data aplicare TVA la incasarea facturii, #TVA la incasarea facturii , #TVA