Reducerea TVA la 5% ar trebui realizata pentru intreaga filiera a produselor alimentare ceea ce, cumulat cu aplicarea Codului de Bune Practici, ar reduce pretul alimentelor cu pana la 25-30% si ar putea conduce la diminuarea evaziunii fiscale din sector, a declarat joi, pentru NewsIn, Nicolae Stefan.
"Reducerea TVA ar trebui realizata pentru intreaga filiera a produselor alimentare, asa cum am propus noi, cu mult timp in urma. Aceasta ar fi situatia in care, printr-un TVA unitar, s-ar putea face ceva bun pentru sector", a spus presedintele Federatiei Agrostar Stefan.De asemenea, ar mai fi un avantaj, se va ajunge la reducerea evaziunii fiscale, care deja este foate mare la produsele agricole, in special la comertul cu cereale, unde depaseste 50%", a explicat Stefan.
El a adaugat ca, in acest fel, s-ar diminua si activitatea agentilor comerciali care efetueaza comertul tip "suveica", deoarece prin reducerea TVA-ului le va scadea profitul.
Nicolae Stefan a mai spus ca aceasta masura ar avantaja in primul rand fermierul, care isi va putea vinde produsele la un pret corect.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a declarat, luni, in cadrul unui eveniment, ca va propune in urmatoarea sedinta a coalitiei reducerea TVA pentru alimente la 5%.