Produsele romanesti au primit liber pe pietele europene

Miercuri, 07 Decembrie 2005, ora 01:46
1292 citiri

Dupa ce raportul Organizatiei Mondiale a Comertului de la sfarsitul lunii noiembrie ne acuza de intarzieri in expunerea la concurenta a pietei produselor alimentare, Ministerul Economiei si Comertului a aprobat noi contingente tarifare preferentiale de import, in vigoare intre 1 si 31 decembrie 2005.

In conformitate cu doua ordine ale Ministerului Comertului sunt aprobate contingente de importuri din UE - cu taxe vamale reduse sau zero - de pana la 800 tone de produse agricole procesate, de 1.200 hl de bere si 918 hl de bauturi alcoolice.

Reprezentantii Ministerului Comertului spun ca si producatorii romani bene-ficiaza, in urma negocierilor bilaterale, de facilitati corespunzatoare pentru piata europeana, ceea ce va imbunatati gradul de patrundere a produselor agricole romanesti in UE.

Conform Nataliei Demian, purtator de cuvant la Departamentul de comert, au fost negociate contingente taxate preferential pentru categoriile de produse mai slab reprezentate pe piata romaneasca sau unde cererea depaseste oferta.

Intre importurile avantajate la taxare se afla produsele de ciocolata sau cu cacao, amestecurile de aluaturi pentru brutarie sau patiserie, 4 tone praf de copt, biscuitii, turta dulce, cartofii preparati congelati sau necongelati, inghetata, berea, dar si cantitati insemnate de votca, lichioruri si 541 hl de whisky, toate bune pentru consum in perioada Sarbatorilor de iarna.

Delia Budurca

Adevarul