Taxa Robin Hood reinvie. Ce efecte ar avea asupra economiei Romaniei

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 07:59
2886 citiri
Taxa Robin Hood reinvie. Ce efecte ar avea asupra economiei Romaniei
Taxa Robin Hood ar putea fi aplicata din 2014

Propunerea de introducere a unei taxe pe tranzactii financiare a fost intoarsa pe toate partile in ultimii ani de statele UE. Ce impact ar avea asupra economiei Romaniei?

Guvernul ungar a anuntat, saptamana trecuta, ca va impune o taxa pe tranzactii financiare, incepand cu anul viitor. Astfel, incasarile la buget pot creste cu pana la 335 milioane de euro. Taxa face parte dintr-un program de convergenta ce include o serie de masuri ce au ca scop reducerea deficitului bugetar.

Dupa cum sugereaza si numele, prin aplicarea acestei taxe s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Ideea a fost preluata si de miscarea "Occupy", dar si de personalitati din lumea business, precum Bill Gates.

Desi in unele state membre exista diverse forme ale taxei pe tranzactiile financiare, Comisia noteaza ca o taxa la nivelul UE ar fi mai eficienta. Initiativa UE este primul pas spre aplicarea unei taxe pe tranzactii financiare la nivel global.

Comisia propune ca nivelul taxei sa fie stabilit de fiecare stat membru, cu o rata minima armonizata de 0,1% din valoarea taxabila a tuturor tranzactiilor, cu exceptia tranzactiilor cu derivate, pentru care rata ar fi de 0,01%. Taxa ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, publicate la sfarsitul lunii trecute, aplicarea taxei pe tranzactii financiare la nivelul Uniunii Europene ar reduce contributia Romaniei la bugetul comunitar cu peste 600 milioane de euro in 2020.

"Impozitul pe tranzactiile financiare este necesar nu doar pentru cresterea bugetului UE, dar si pentru o reasezare a industriei financiare", a declarat economistul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, pentru Business24.

Acesta crede ca introducerea taxei va avea un efect pozitiv daca va reusi sa reduca tranzactiile speculative. Scopul introducerii acestei taxe la nivel de tara, asa cum doreste sa o faca Ungaria, este obtinerea de fonduri tampon, care pot fi utilizate in cazul in care este necesara salvarea bancilor.

Cele mai mari opozante ale taxei Robin Hood sunt, bineinteles, bancile, care au avertizat ca aplicarea acesteia va duce la cresterea costurilor de creditare.

"Exista riscul cresterii dobanzilor la impozite, insa acest lucru poate fi evitat daca institutiile respective isi cresc eficienta", mai spune Daianu.

Pro si contra

O alta tara care are de gand sa introduca taxa Robin Hood este Franta, presedintele Nicolas Sarkozy anuntand ca se va introduce o taxa de 0,1% pe fiecare tranzactie financiara incepand cu luna august a acestui an.

Sarkozy crede ca aceasta taxa va ajuta la stimularea cresterii economice si la crearea de noi locuri de munca.

"Vrem sa cream o unda de soc si sa stabilim un exemplu ca nu exista niciun motiv pentru ca cei care au adus criza financiara sa nu plateasca pentru ca finantele sa fie din nou puse in ordine", a declarat Sarkozy.

Pe de alta parte, Londra s-a opus vehement introducerii acestei taxe, capitala britanica fiind unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii.

Si Germania sustine introducerea unei astfel de taxe, insa la nivelul intregii Uniuni Europene. Cancelarul Angela Merkel crede ca statele care introduc taxa isi pierd din competitivitate pe pietele de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#taxa tranzactii financiare, #taxa robin hood, #taxe impozite, #criza financiara, #criza europa , #Taxe speciale