Taxa de solidaritate a lui Ponta este neconstitutionala?

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 18:10
2388 citiri
Taxa de solidaritate a lui Ponta este neconstitutionala?

Taxa de solidaritate de care a discutat premierul Victor Ponta ar putea sa nu fie constitutionala, din cauza aplicarii diferentiate intre salariatii bugetari si cei din mediul privat, sustin analistii financiari.

Premierul Ponta a declarat recent ca analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate de 16%, aplicata veniturilor bugetare si pensiilor care depasesc valoarea de 4.500 lei pe luna. Aceasta ar urma sa se aplice incepand cu anul 2013, doar sumei care depaseste pragul de 4.500 lei si nu pe intreg venitul.

Astfel, pentru un salariu teoretic de 10.000 de lei, s-ar plati un impozit de 16%, la care s-ar adauga inca 16% pentru cei 5.500 lei de peste pragul de 4.500 lei. Astfel, acest lucru ar insemna o taxare totala de 2.480 lei, echivalentul a 24,8%.

"Impozitul, ca definitie, e o percepere pe care statul o realizeaza asupra contribuabilului. Atunci, daca se aplica un astfel de impozit intr-un sector salarial, atunci trebuie sa se aplice in toate sectoarele salariale pentru ca altfel e neconstitutional. Sistemul de impozitare intr-o tara nu poate sa atinga in mod diferentiat categorii diferite de salariati. Pe aceasta logica ar trebui ca unii sa aiba 16% impozit pe salariu, iar altii, mai saraci, mai mic, deci o cota diferentiata, in conditiile in care in Romania nu exista cota diferentiata", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24

"Pentru mine, venituri mari sunt cele de peste 4.500 de lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate", a precizat Ponta in cadrul unei emisiuni televizate. Mai mult, el motiveaza limitarea aceastei taxe suplimentare pe faptul ca mediul privat a suferit deja destul de pe urma crizei economice.

Chiar daca este de acord cu premierul in ceea ce priveste impactul crizei asupra mediului privat romanesc, Blanculescu considera ca o astfel de diferentiere nu este corecta. "Acesta nu se poate aplica pe o anumita categorie, ci doar pe sistemul de impozitare din Romania, cu toate categoriile de salariati si alte functii care sunt asociate platii impozitelor", spune acesta.

Guvernul ia bani din buzunarul stang si pune in dreptul

Salariile bugetarilor ar urma sa fie reintregite intr-o prima faza cu opt procente, iar ulterior, cu 7,4%. Intrebat daca aceasta "taxa de solidaritate" ar putea fi felul in care guvernul incearca sa recastige o parte din banii cheltuiti cu reintregirea salariilor, Ionel Blanculescu considera ca nimic nu e exclus, insa banii ajunsi la buget sunt fungibili. "Sumele acestea care intra in plus la buget reprezinta o suma care poate fi o resursa si pentru plata pensiilor si a salariilor si pentru treburile curente ale statului".

Guvernul a mai reamintit si despre intentia de introducere, incepand cu 2013, a impozitului diferentiat pe venit, de opt, 12 si 16%, mentionand insa si ca cei care vor primi o scutire la impozit reprezentand doar 10% din populatie, restul de 90% urmand sa aiba salarii impozitate cu 16%.

Diferenta de impozit pentru salariile mici ar trebui, teoretic, sa ajunga in buzunarele angajatilor, insa, cel mai probabil, aceasta va ramane la angajator. In plus, masura ar atinge doar 10% din populatia Romaniei, in majoritate fiind vorba de cei cu salariu minim pe economie.

Ionel Blanculescu mentioneaza insa ca masura ar putea fi pur si simplu una electorala, amintind lupta politica pe ideea de cota unica si cota diferentiata. El considera ca astfel, s-ar demonstra ca se poate introduce o cota diferentiata, mai mica, in interesul oamneilor.

#taxa solidaritate, #taxa solidaritate Ponta, #impozit 16 procente, #impozitare salarii , #Taxe speciale