Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raspundem la intrebarile comunitatii Bloombiz.ro: Scutirea de la plata taxei auto a persoanelor cu handicap (5)

Raspundem la intrebarile comunitatii Bloombiz.ro: Scutirea de la plata taxei auto a persoanelor cu handicap (5)
Ionut Dragnea, associate lawyer la Societatea civila de avocati -Danila, Petre & Asociatii, raspunde la comentariile legate de problema pe care o ridica taxa auto in randul persoanelor cu dizabilitati:

Asa cum am subliniat si altadata in raspunsurile oferite de societatea noastra de avocatura, pentru a beneficia de scutirea de taxa de prima inmatriculare, potrivit Codului Fiscal in vigoare, autovehiculul trebuie sa aiba o masa totala maxima autorizata de pana la 3.5 tone inclusiv si sa fie special echipat pentru persoanele cu handicap, sa fie destinat exclusiv utilizarii de catre aceste persoane.

Persoana cu handicap trebuie sa indeplineasca si alte conditii, neprevazute in legislatia fiscala si nici in cea speciala (in principal Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap): trebuie sa faca dovada ca are permis de conducere valabil, ca autoturismul este achizionat pe numele sau in calitate de proprietar precum si, bineinteles, sa faca dovada incadrarii intr-un grad de handicap.

Acordand o facilitate persoanelor cu handicap, statul trebuie sa se asigure ca autovehiculul pentru care acorda scutirea de taxa va fi condus de insasi persoana cu handicap.

De multe ori insa, in scopul evitarii fraudei la lege, se creeaza o serie de discriminari pentru aceste persoane, cum este cazul special evocat de cititor, care desi poate face dovada incadrarii in gradul de handicap, a detinerii permisului de conducere si a autovehicului in proprietate, nu indeplineste conditia expres prevazuta de lege ca autovehiculul sa fie special achipat, adaptat cu mecanisme speciale corespunzatoare gradului de handicap, chiar daca poate conduce acest autovehicul fara un asemenea mecanism special.

In aceasta situatie, suntem de parere ca statul va refuza sa scuteasca persoana cu handicap de la plata taxei speciale de inmatriculare.

Oalta situatie extrem de elocventa si care scoate in evidenta lacunele legii fiscale in materia scutirii de taxa de prima inmatriculare pentru persoanele cu handicap este cea a unui nevazator. Nici in acest caz, statul nu recunoaste dreptul persoanei nevazatoare de a fi scutita de taxa speciala, pentru ca autoturismul nu este adaptat si nu are de ce sa fie adaptat corespunzator gradului de handicap, pe de o parte, iar autovehiculul respectiv nu este condus de insasi persoana cu handicap.

Ionut Dragnea
Associate Lawyer

Societatea civila de avocatura
"Danila, Petre & Asociatii"

www.dpp.ro

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3925 ori