Raspundem la intrebarile comunitatii Bloombiz.ro: Scutirea de la plata taxei auto a persoanelor cu handicap (4)

Luni, 10 Septembrie 2007, ora 15:43
1708 citiri

Bloombiz.ro continua sa raspunda cititorilor. De aceasta data, Ionut Dragnea, associate lawyer la Societatea civila de avocati -Danila, Petre & Asociatii, raspunde la solicitarea venita din partea unei persoane cu handicap incadrat in gradul 2, fara permis de conducere, care doreste sa isi achizitioneze un autoturism. Aceasta persoana dorea sa afle daca in aceste conditii este scutita de taxa speciala de inmatriculare si daca autoturismul poate fi condus de catre o alta persoana din familie.

Potrivit art. 2141 Cod fiscal, intr? sub inciden?a taxei speciale autoturismele ?i autovehiculele comerciale cu masa total? maxim? autorizat? de pan? la 3,5 tone inclusiv, cu excep?ia celor special echipate pentru persoanele cu handicap. Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, autoturismele special echipate pentru persoanele cu handicap reprezint? autoturismele care sunt destinate exclusiv utiliz?rii de c?tre aceste persoane.

Legislatia fiscala cat si cea speciala cu privire la drepturile persoanelor cu handicap nu stabilesc exact conditiile in care se acorda aceasta scutire de taxa. Prin urmare, am depus o serie de demersuri pe langa organele competente pentru obtinerea unui punct de vedere oficial cu privire la aceasta problema. Potrivit informatiilor obtinute, pentru ca o persoana cu handicap, indiferent de gradul acestuia, sa poate beneficia de scutirea de taxa de prima inmatriculare, trebuie sa faca dovada la Directia de Impozite si Taxe Locale ca are permis de conducere valbil iar autoturismul este adaptat cu mecanisme speciale corespunzator gradului de handicap. De asemenea, autoturismul trebuie sa fie achizitionat pe numele persoanei cu handicap, in calitate de proprietar. Daca organul fiscal apreciaza ca sunt indeplinite conditiile enumerate mai sus si acorda scutirea de la plata taxei speciale de inmatriculare, dupa inmatriculare autoturismul poate fi condus de orice persoana. Prin impunerea conditiilor amintite se creeaza prezumtia ca autovehiculul este condus de insasi persoana cu handicap.

Av. Ionut Dragnea
Associate Lawyer

www.dpp.ro

Bloombiz

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.