Noile taxe judiciare de timbru sunt si de 10 ori mai mari decat cele vechi

Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:14
2498 citiri
Noile taxe judiciare de timbru sunt si de 10 ori mai mari decat cele vechi

Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial, un act normativ in acest sens fiind publicat recent in Monitorul Oficial. Concret, printre schimbari se numara introducerea taxei judiciare de timbru pentru cereri care pana acum au fost scutite de la plata, dar si stabilirea unor tarife mult mai mari fata de cele practicate in cazul anumitor actiuni.

Potrivit avocatilor, in urma modificarilor se vor degreva, intr-o oarecare masura, instantele, insa se si ingradeste accesul la justitie pentru unele categorii sociale.

Masurile sunt cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii.

Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru, vechile acte normative in domeniu, Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, fiind abrogate. Noi reguli in materia taxele judiciare de timbru erau necesare dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, la 15 februarie, ce a schimbat cadrul legal de desfasurare a procesului civil.

Cititi continuarea articolului pe Avocatnet.

#taxe judiciare Romania, #taxe judiciare2013, #valoare taxe judiciare 2013 , #Taxe speciale