Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxele locale au crescut cu 25%

Taxele locale au crescut cu 25%

Taxele locale la terenuri, cladiri si mijloace de transport se maresc in acest an cu 24,3%, ceea ce nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, ci are un caracter de "recuperare".

"Ajustarea in sens crescator a valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani. Procentul de crestere corespunzator este de 24,3 %", se arata in comunicatul Finantelor.

Potrivit MFP, majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, este prevazuta prin articolul 292 din Legea nr. 371/2003 privind Codul fiscal.

"In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. (...) In perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2011, nivelul taxei asupra mijloacelor de transport se majoreaza prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat.

Indexarea sumelor locale se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor si se aproba prin hotarare a Guvernului, emisa pana la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecarui an, iar pentru taxa asupra mijloacelor de transport, propunerea vine de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si are avizul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei si Internelor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1224 ori