Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa verde se aplica numai echipamentelor IT&C

Taxa verde se aplica numai echipamentelor IT&C
Taxa verde de sapte lei se aplica, deocamdata, doar echipamentelor IT&C ale producatorilor membri ai Eco Tic, urmand ca taxa pentru electrocasnice si echipamente de iluminat sa fie stabilita dupa ce firmele de reciclare din domeniu obtin autorizatia de reciclare de la Ministerul Mediului.

Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru reciclarea componentelor IT. In sectorul echipamentelor electrice si electronice, doua organizatii si-au manifestat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare, respectiv Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum - si Recolamp - pentru echipamente de iluminat.

"Cei de la Eco Tic au decis ca taxa de recolare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de tip IT &C sa fie de sapte lei. Ea se aplica in prezent numai echipamentelor IT &C produse sau importate de agentii economici care fac parte din organizatia colectiva Eco Tic. Pentru ceilalti producatori, care nu sunt membrii Eco Tic, aceasta taxa nu se aplica, urmand ca acestia sa stabileasca ei o taxa pentru produsele lor", a declarat, joi, consilierul din cadrul Directiei Generale Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Simona Vaida.

Potrivit acesteia, taxa verde pentru produsele electrocasnice si pentru echipamentele de iluminat va fi stabilita numai dupa ce cele doua organizatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de colectare si reciclare ale acestor deseuri vor obtine autorizatia de la Ministerul Mediului. "Ceced si Recolamp nu au depus inca documentatia la Ministerul Mediului si abia apoi vom putea vorbi despre taxa verde pentru aceste produse", a adaugat reprezentantul MMDD.

Taxa verde trebuie sa fie vizibila pentru consumatori, fiind clar specificata in factura noului produs cumparat.

In ceea ce priveste valoarea taxei, Simona Vaida a precizat ca aceasta va fi de cel mult 21 de euro, aplicabila deseurilor albe - frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. "Potrivit unui studiu ICPE (Institutul de Cercetari Electrotehnice) privind evaluarea costurilor pentru gestionarea echipamentelor electrice si electronice, cea mai mare taxa ar putea fi de 21 de euro pentru electrocasnicele albe, iar, pentru echipamentele IT&C, maximul evaluat de studiu este de 7 euro pe produs", a precizat Vaida.

Aceasta a subliniat ca valorile stabilite de studiu au fost evaluate in baza unor date statistice, nu a unora concrete, urmand ca valoarea finala a taxei sa fie stabilita de producatori si importatori. "Eco Tic a stabilit taxa la sapte lei pentru fiecare produs IT, mai putin decat evaluarile studiului. Este nevoie de evaluari bazate pe date concrete si, de aceea, Ministerul Mediului are in derulare un proiect pilot la Brasov, care va continua si in Ploiesti, pentru a urmari evaluarea costurilor de reciclare", a mai spus Simona Vaida.

Consilierul din cadrul MMDD a adaugat ca normele legislative nu prevad un termen pe care il au la dispozitie asociatiile colective pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii autorizatiei, insa "ei trebuie sa inteleaga ca, in lipsa acestor autorizatii, se afla in ilegalitate. In cursul acestei luni, vom demara controalele, dupa care vom trimite scrisori de avertisment, urmand ca, ulterior, sa trecem la aplicarea de sanctiuni".

In acest sens, reprezentantul MMDD a mentionat ca, in cazul autoritatilor locale, au fost deja efectuate doua controale, in urma carora s-au trimis scrisori de avertisment. De asemenea, tot in cursul acestei luni, se va mai face un control in urma caruia administratiile locale care nu si-au dus la indeplinire obligatiile care le revin vor fi amendate cu sume cuprinse intre 3.000 si 15.000 de lei.

In urma cu cateva zile, ministrul mediului, Attila Korodi, isi exprima nemultumirea fata de lipsa de interes a asociatiilor colective pentru obtinerea autorizatiei, considerand ca nu sunt parteneri viabili pentru acest demers.

Eco Tic reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii DEEE si cu celelalte organizatii.

<b>Bloombiz</b>
Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1830 ori