Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania nu va introduce o taxa pe tranzactiile financiare

Romania nu va introduce o taxa pe tranzactiile financiare


Romania nu va introduce o taxa pe tranzactiile financiare, dar nu se opune initiativei tarilor din UE care doresc si sustin acest lucru, a declarat secretarul de stat Claudiu Doltu, reprezentantul Romaniei la reuniunea Ecofin, de la Bruxelles.

"Si acum, dar si anul trecut, Romania si-a sustinut in cadrul Consiliului Ecofin punctul de vedere, plecand de la faptul ca, pe de o parte, intelegem interesul si argumentele partenerilor nostri din UE care au initiat acest demers, dar, pe de alta parte, conditiile noastre specifice ne conduc spre o abordare prudenta si pragmatica in sensul neparticiparii la extinderea aplicarii taxei pe tranzactii financiare", a afirmat Doltu.

In acest moment, insa, orice potentiala crestere a costurilor de tranzactie pentru clientii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din Romania, care este inca fragil, a aratat secretarul de stat.

Evaluarile facute de expertii romani arata ca, in situatia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potentialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzactii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.

"Continuam sa evaluam potentialul impact al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare, conform intentiei Comisiei Europene. Dar, in acest moment, nu este iminenta introducerea ei", a mai afirmat Claudiu Doltu

Domnia sa a precizat ca Romania are convingerea ca in viitor, indiferent de evolutiile care vor aparea in urma faptului ca unele tari din UE vor introduce aceasta taxa, in ansamblul UE vor fi avute in considerare interesele tarilor care nu adera la aceasta initiativa.

Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, marti, avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana.

Votul ministrilor de Finante deschide calea introducerii taxei in Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia. Urmatorul pas este formularea unor noi planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1634 ori