Taxa auto 2013: Ponta dezvaluie detalii despre noul sistem de calcul

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 14:16
5732 citiri
Taxa auto 2013: Ponta dezvaluie detalii despre noul sistem de calcul

Premierul Victor Ponta a precizat miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca timbrul de mediu se va plati o singura data, in functie de emisiile de dioxid de carbon ale masinii, calificand "aberant" coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.

"Astazi (n.r. miercuri) ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare, si mai ales din prezentarea publica, sa inteleaga toata lumea ca taxa se plateste o singura data si se plateste pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, ca acele cazuri erau aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, (pentru care - n.r.) nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa, ca era un caz absolut aberant si prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania. Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori mai mari decat valoreaza intr-adevar masina", a spus Victor Ponta.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezinta in sedinta de miercuri o informare privind timbrul de mediu, potrivit agendei reuniunii Cabinetului Ponta.

Timbrul de mediu gandit de Ministerul Mediului trebuie aplicat in cazul autovehiculelor comerciale numai dupa ce va fi returnata acciza din carburanti conform modelului european practicat in mai multe tari europene, iar o formula ideala a acestei taxe are nevoie de o analiza serioasa si transparenta, a atras atentia, pe 11 ianuarie, Confederatia Nationala Rutiera.

Forma initiala a taxei auto, suspendata pana la 31 decembrie 2012, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie, insa aceasta este redusa cu 25%. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au platit o taxa mai mare decat cea rezultata din aplicarea legii in vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Conform legii, care are la baza principiul 'poluatorul plateste', taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#timbrul de mediu, #taxa auto 2013, #sistem calcul taxa auto, #calculator taxa auto , #Taxa inmatriculare