Hotelierii din Bucuresti, buni de plata. Vezi ce taxa vor plati din 2014

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:54
2172 citiri
Hotelierii din Bucuresti, buni de plata. Vezi ce taxa vor plati din 2014

Municipalitatea bucuresteana va incasa, din 2014, o taxa hoteliera de 1 la suta din veniturile provenite din cazare, potrivit unui proiect de hotarare aprobat in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Conform expunerii de motive a proiectului care a fost in dezbatere publica pana la 22 octombrie, in conformitate cu prevederile art. 278 alin.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, "consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea".

"Taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate in unitatile de cazare", iar "taxa hoteliera in cota de 1 % din valoarea totala a cazarii/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate", potrivit art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conform normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, daca hotararea nu este adoptata pana la data de 31 mai a anului in curs, atunci taxa hoteliera nu se plateste in anul urmator.

In ultimii trei ani, in Bucuresti nu a fost incasata o taxa hoteliera, proiectele de hotarare cu acest obiect elaborate anual de Primaria Capitalei nefiind adoptate de CGMB.

Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfarsitul lunii mai 2011, ca in 2010, cand taxa hoteliera era de trei procente din veniturile provenite din cazare, municipalitatea a obtinut astfel 400 de milioane de lei.

Cota taxei se stabileste de consiliul local si este cuprinsa intre 0,5 si 5 la suta. Din 2006, cota pentru Bucuresti a fost de 3 la suta.

#taxa hoteliera, #taxa venituri cazare, #codul fiscal , #Taxa hoteliera