Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE ar putea adopta taxa auto unica care sa substituie taxele de drum si inmatriculare

UE ar putea adopta taxa auto unica care sa substituie taxele de drum si inmatriculare

Comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, a declarat, joi, ca autoritatile Uniunii Europene ar putea adopta, inca din acest an, propunerea sa de a aplica o taxa unica pentru autoturisme, care sa inlocuiasca actualele taxe de inmatriculare si taxe de drum.

"Propunerea mea n-a fost inca discutata la nivel politic, ci numai la nivel de experti. Am convenit cu presedintia germana a UE ca propunerea sa fie pusa pe agenda uneia dintre intalnirile ECOFIN (Consiliul ministrilor de finante din statele membre UE n.n.) din aceasta primavara. Sper sa fie adoptata de catre Consiliu in acest an", a declarat Laszlo Kovacs, aflat, joi, intr-o vizita privata la Bucuresti.

Propunerea comisarului pentru taxe vizeaza eliminarea taxei de prima inmatriculare si integrarea acesteia cu taxa de circulatie de drumurile publice. "Taxa le combina pe cele doua si va avea aceeasi structura in toate statele membre. Nu se pune problema armonizarii nivelului de taxare, respectiv a sumei, in toate statele, ci numai a structurii bazei de taxare", a precizat Kovacs.

Rolul taxei va fi, simultan, unul ecologic datorita unei componente semnificative referitoare la nivelul emisiilor de dioxid de carbon. In primii doi de la intrarea in vigoare a taxei, componenta ecologica va reprezenta 25%, conform comisarului, iar in alti doi ani va ajunge la 50% din valoarea taxei.

Initiativa comisarului a fost argumentata atat prin fragmentarea pietei auto europene, cat si prin pericolul aparitiei dublei taxari, cauzate de lipsa unei taxari uniforme in statele UE. Kovacs a precizat ca 18 dintre cele 27 de state membre au o taxa de inmatriculare care se calculeaza pe baze diferite. Din acest motiv, acelasi cetatean poate ajunge sa plateasca de doua ori taxa de prima inmatriculare. "Un cetatean roman cumpara o masina intr-un stat in care lucreaza, de exemplu in Belgia, iar apoi vine cu ea in Romania. Este nevoit sa plateasca taxa de inmatriculare in ambele state", a explicat comisarul.

Romania a introdus de la 1 ianuarie 2007 taxa de prima inmatriculare auto, contestata de catre Comisia Europeana pentru ca nu respecta principiul nediscriminarii. Potrivit comisarului Kovacs, Ministerul Finantelor are la dispozitie, cel mult sase luni, sa modifice taxa de inmatriculare, astfel incat sa se conformeze principiilor legislatiei europene. In caz contrar, Romania ar putea ajunge in fata Curtii Europene de Justitiei. Procedura de incalcare a tratatului de aderare la UE, numita infrigement, urmeaza a fi declansata impotriva Ungariei, tara care aplica o taxa similara cu cea a Romaniei. Potrivit comisarului, Ungaria ar putea plati despagubiri pentru circa sapte mii de persoane, insemnand pana la 12 miliarde de forinti.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1174 ori