Taxa de mediu dauneaza grav inmatricularilor auto second hand

Marti, 28 Mai 2013, ora 15:33
2556 citiri
Taxa de mediu dauneaza grav inmatricularilor auto second hand
Fiscul nu are o evidenta cu toate taxele auto platite anterior / Sursa foto: Jurnalul

Inmatricularile masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odata cu incheierea contractului sunt blocate pentru ca autoritatile cer dovada platii unei taxe anterioare, atrag atentia reprezentantii Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).

"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie.

Fiscul nu are o evidenta nominala cu taxele platite anterior

La randul sau, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a aratat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona problema si institutia nu se face vinovata de acest blocaj, prin inexistenta unor evidente nominale a platilor anterioare, intrucat Fiscul n-a avut in timp obligatia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.

"Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a instituit obligatia ca ANAF sa inregistreze aceste plati, ci sa incaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligatia de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligati sa depuna declaratii ca au efectuat acele plati, ci sumele s-au varsat intr-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu stim cine a platit pentru taxa auto", a spus Busuioc.

Solutiile propuse de ALB

ALB a propus Ministerului Mediului ca firma de leasing sa preia obligatia de a prezenta dovada platii taxelor anterioare dupa ce se realizeaza inmatricularea masinii, eliminand astfel blocajul.

"Sunt societati de transport care nu pot folosi autovehiculele din cauza autorizatiilor care trebuie luate ulterior inmatricularii, iar cum inmatricularea depinde de aducerea acelei dovezi, totul este blocat.

Din discutiile cu autoritatile nu au reiesit dovezi de neplati anterioare de taxe auto din partea companiilor de leasing, asa incat pot avea incredere in societatile de leasing ca isi vor asuma plata taxei ulterior inmatricularii daca aceasta n-a fost achitata anterior.

Pe de alta parte, autoritatile statului vor avea o garantie ca vor incasa sumele respective", a afirmat Marian Carlig, presedintele comitetului logistic Leasing in cadrul ALB Romania.

#taxa de mediu 2013, #taxa auto 2013, #inmatriculari auto second hand, #inmatriculari taxa , #Taxa auto