Taxa auto 2013: Calculeaza cat ai de platit

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:51
24899 citiri
Taxa auto 2013: Calculeaza cat ai de platit

Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Guvernul a anuntat ca va modifica vechea taxa si o va transforma in timbru de mediu.

Pana in momentul in care va fi adoptata o noua taxa auto, iti poti calcula cat ai de platit, daca ti-ai achizitionat masina in luna ianuarie 2013, potrivit vechilor reglementari.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune la dispozitia cetatenilor o pagina special creata pentru calcularea taxei auto, astfel incat sa stii exact cat ai de platit in cazul in care ai nevoie sa-ti inmatriculezi masina.

Calculeaza-ti taxa auto

Cat timp va fi in vigoare acest model de calcul

Formula de calcul a taxei auto va fi valabila pana cand Guvernul o va schimba in taxa de timbru. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca noua taxa va intra in vigoare dupa ce va fi supusa unei dezbateri publice, dar nu a precizat cand va incepe aceasta.

Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca plata noului impozit, care va fi transformat in timbru auto, va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.

Taxa auto a fost introdusa de Guvernul Calin Popescu-Tarceanu in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon, iar in ultimii ani a fost modificata de mai multe ori.

Insa Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Ulterior, in 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, pentru ca in acest an sa fie redusa cu pana la 25%.

In acelasi timp, in luna ianuarie 2012, Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul lui 2013, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.

Pe rolul instantelor judecatoresti sunt inregistrate aproximativ 80.600 dosare, deschise in 2011-2012, pentru restituirea taxei de poluare auto.

#taxa auto 2013, #calculator taxa auto 2013, #calculator taxa auto 2012, #noua taxa auto , #Taxa auto