Noua taxa auto: scadere de 90% pentru rable

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 10:46
1615 citiri
Noua taxa auto: scadere de 90% pentru rable

Ministerul Finantelor a lucrat la o taxa care va scadea "putin" pentru masinile mai noi, dar cu 90% pentru masinile de import mai vechi de 20 de ani.

Guvernul s-a hotarit sa modifice totusi nivelurile taxei auto si nu numai numele ei, dovada ca ieri a decis sa trimita la Bruxelles o scrisoare cu propuneri care vizeaza modificarea taxei de prima inmatriculare. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ieri ca Executivul va trimite o scrisoare Comisiei Europene cu propunerile pentru modificarea taxei de prima inmatriculare.

Valoarea taxei de prima inmatriculare va creste chiar si de aproape trei ori in cazul masinilor noi, urmind sa scada proportional cu vechimea in cazul autovehiculelor cu aceeasi cilindree si incadrate in aceeasi norma de poluare Euro, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale. Ministerul finantelor a infirmat insa cresterea taxei la masinile noi.

In acelasi timp, ea scade o data cu vechimea masinii, ajungind ca acelasi automobil, dar vechi de doi ani, sa fie taxat cu o suma mai mica cu 15%.

In cazul unei masini noi Euro 4 cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de prima inmatriculare ar fi de circa 460 de euro, urmind sa scada progresiv in functie de vechimea masinii. O masina de acelasi tip si cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi va fi inmatriculata pentru o suma ce se apropie de o mie de euro, au mai declarat sursele citate.

Cele mai noi masini de tip Euro 3 cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi vor fi inmatriculate contra unei sume de aproape o mie de euro.

Sursele guvernamentale citate au tinut sa precizeze ca datele prezentate nu sint valori definitive, ele urmind a fi modificate usor.

Noua modalitate de calcul urmeaza sa fie rediscutata in cursul saptaminii viitoare cu membrii Comisiei.

"Cea mai mare reducere a taxei, de pina la 90%, ar putea fi aplicata masinilor de peste 20 de ani. In noua modalitate de calcul se va tine cont si de valoarea masinii. Asadar, nivelul taxei va scadea putin si la celelalte masini", ne-au spus surse din Ministerul Finantelor. Reducerea de 90% a taxei pentru masinile de peste 20 de ani este insa praf in ochii contribuabililor, pentru ca astfel de importuri nu exista.

Numarul de masini second-hand vindute in Romania pe ansamblul primelor noua luni din 2006 a fost de 84.780 de unitati. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in ceea ce priveste virsta masinilor la mina a doua importate pe piata romaneasca, 52% dintre ele sint mai noi de sase ani, 47% au o vechime cuprinsa intre sase si zece ani si doar 1% depasesc 10-15 ani.

Varianta finala a noii taxe auto ar urma sa fie decisa pina la sfirsitul lunii ianuarie. Aceasta va face obiectul unei ordonante de modificare a Codului fiscal.

Taxa a fost introdusa la inceputul anului trecut, dupa eliminarea accizelor platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna, decizia autoritatilor de la Bucuresti fiind criticata de reprezentantii Comisiei Europene.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16879&art=41170&cHash=f9159f48d6/ target=_blank>Cotidianul</a>