Noua taxa auto, aplicata de la 15 martie

Marti, 19 Februarie 2013, ora 16:26
2547 citiri
Noua taxa auto, aplicata de la 15 martie

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind timbrul de mediu, taxa care va intra in vigoare din 15 martie, a anuntat ministrul Mediului, Rovana Plumb, la finalul sedintei de Guvern de marti.

Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1 si 2 vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.

Intrebata care este rationamentul pentru aceasta diferenta, Rovana Plumb a explicat ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, prin urmare, vor polua pentru un interval mai mic de timp.

"Se va tine cont si de vechimea masinii, perioada e mai scurta si se considera ca polueaza mai putin, luand in calcul ca acest timbru de mediu se plateste o singura data pe perioada de viata a masinii", a spus Rovana Plumb.

In plus, ministrul a adaugat ca autoritatile vor aplica un timbru de mediu diferit pentru masinile pe benzina fata de cele pe motorina.

"Avem, in urma propunerilor si a dezbaterii publice, un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina. In cazul Euro 5 nivelurile la motorina si benzina sunt la fel", a adaugat Plumb.

Totusi, vechea taxa auto se va aplica in continuare la masinile comerciale. Ministrul a explicat ca autoritatile au avut in vedere, atunci cand au stabilit alte criterii de calcul pentru masinile M1 cu pana la 8 locuri de faptul ca peste 80% din parcul auto din Romania este format din asemenea masini.

Ca noutati, ministrul Plumb a anuntat ca soferii care isi vor achizitiona o masina electrica vor beneficia de un eco tichet in valoare de 2.500 de euro.

Autoritatile vor acorda acest tichet doar pentru achizitia masinilor electrice, nu si in cazul celor hibrid.

"Euro-tichetul va putea fi folosit de cei care achizitioneaza masini electrice. Din punctul meu de vedere hibridele polueaza", a adaugat Rovana Plumb.

Transportatorii nu sunt multumiti, insa, de varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu.

"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de sustinere", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere pentru Business24.

#timbru mediu 2013, #taxa auto 2013, #timbru mediu Plumb 2013 , #Taxa auto