Noua lege privind taxa auto intra in vigoare in 2012

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 13:56
2575 citiri
Noua lege privind taxa auto intra in vigoare in 2012

Noua lege privind taxa auto, care prevede o reducere a acesteia cu pana la 25%, va intra in vigoare in 2012, dupa promulgarea ei de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.

Actul normativ da posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, informeaza reprezentantii Ministerului Mediului.

Taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in Romania sau in strainatate, cat si pentru cele inmatriculate inainte de 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, prevede acelasi act normativ.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa intrarea in vigoare a legii.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Statul va incasa anual in urma aplicarii noii variante a taxei de poluare peste 330 de milioane de lei.

#taxa poluare 2012, #taxa auto Romania 2012, #taxe suplimentare 2012 , #Taxa auto