Decizia finala privind taxa de prima inmatriculare va fi luata in iulie

Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:29
2694 citiri
Decizia finala privind taxa de prima inmatriculare va fi luata in iulie

Nivelul taxei de prima inmatriculare va fi reglementat, iar in luna iulie a acestui an vom avea o decizie finala in acest sens, a declarat, luni, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa.

"Taxa de prima inmatriculare este in analiza ministerului. Am avut trei grupuri de lucru care s-au concentrat pentru a gasi cele mai bune solutii astfel incat sa venim cu o decizie clara in fata cetatenilor privind taxa auto. In momentul in care vom finaliza pozitia, o vom prezenta Guvernului si o vom comunica public", a spus ministrul Mediului.

Aceasta a precizat ca se va merge pe o varianta in acord cu normele si reglementarile europene, insa va fi adaptata particularitatilor Romaniei. "Vom avea o decizie finala in cursul lunii iulie. Nu vom reveni la prima varianta ci vom merge pe una in acord cu normele si reglementarile europene si o vom adapta in functie de particularitatile Romaniei (...). Acest nivel al taxei de prima inmatriculare a fost ratiunea pentru care o parte dintre romani s-au indreptat catre Bulgaria, nivel pe care noi vrem sa-l reglementam si care face obiectul acestor grupuri de lucru", a adaugat Rovana Plumb.

Din cele trei grupuri de lucru care lucreaza la taxa de prima inmatriculare fac parte, pe langa reprezentantii MMP si cei ai Ministerelor Economiei, Finantelor Publice, Registrului Auto Roman si ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Elaborarea noii taxe de inmatriculare va tine cont de situatia reala din Romania

"Mesajul pe care l-am dat colegilor din grupurile de lucru este de a tine cont de faptul ca in Romania sunt sase milioane de oameni care traiesc la limita saraciei si de aceea trebuie sa venim in sprijinul populatiei, pentru ca in zilele noastre masina nu este un lux. Este necesar sa avem un trai decent, iar unul dintre repere poate fi considerat si mijlocul de transport. Desigur vom veni cu concluziile finale cand vom finaliza", a mai aratat Rovana Plumb.

Seful MMP a precizat ca taxa auto are un aport de 70% din bugetul Administratiei Fondului de Mediu, iar din acest buget se fac investitii pe diverse proiecte care pot fi considerate garantii pentru mediu.

"Pe de o parte aceste investitii pot sa conduca la crearea locurilor de munca, iar pe de alte parte vrem sa deblocam registrul plafonului national privind certificatele gazelor cu efect de sera, care in urma continuarii pocesului de tranzactionare pot aduce bani in cadrul bugetului Fondului pentru Mediu", a mentionat ministrul Mediului.

Taxa auto intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, ce prevede reducerea acesteia cu pana la 25%, a fost mult mai atractiva romanilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat in cresterea importurilor de masini second hand.

Potrivit site-ului auto.ro, numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima data in Romania a crescut cu 32% in primele patru luni ale anului in curs ajungand la 46.620 de unitati, de la 35.400 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul reinmatricularilor a scazut cu 19%, de la 128.930 de unitati in 2011 la 104.450 de unitati anul acesta, conform datelor oficiale ale Politiei.

#taxa de prima inmatriculare, #taxa inmatriculare, #noua taxa inmatriculare, #Ministerul Mediului taxa inmatriculare , #Taxa auto

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO