Liviu Voinea: Acciza la carburanti- o masura luata pentru a evita deflatia

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:40
1991 citiri
Liviu Voinea: Acciza la carburanti- o masura luata pentru a evita deflatia

Introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o masura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea somajului si la recesiune, a declarat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Intr-o pauza a lucrarilor Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, el a fost intrebat cu cat va creste pretul final al carburantilor dupa noile accize de la 1 ianuarie.

"Este complicat de spus, pentru ca nu se stie care va fi pretul petrolului", a precizat Voinea, adaugand ca se asteapta la o scadere a pretului petrolului dupa acordul la care au ajuns Iranul si statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.

De asemenea, intrebat daca se putea evita majorarea accizei, Voinea a raspuns: "Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscala. Banii respectivi trebuiau sa vina de undeva. Am avut mai multe variante in calcul". El a refuzat sa spuna insa care erau acestea.

"Aceasta masura are rolul de a evita deflatia, care este mult mai periculoasa decat inflatia. Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica. Luptam si pe frontul celalalt - reducerea CAS", a adaugat Voinea.

Ministrul delegat a fost intrebat si daca exista acel buffer de care a vorbit presedintele Traian Basescu duminica seara, in conferinta de presa, si daca cifrele invocate de seful statului sunt corecte.

"Nu pot sa comentez cifrele. Este adevarat, exista un buffer, dar rolul lui este sa fie pastrat. De exemplu, in acest an, la rectificarea din octombrie, am taiat 660 de milioane de lei din cheltuielile cu dobanda, pentru ca aveau de unde sa se taie. Rolul acestui buffer este de a avea o plasa de siguranta in cazul in care nu se realizeaza veniturile la buget", a explicat el.

Voinea a mai spus ca este firesc sa existe un astfel de buffer.

"Mai mult chiar, in an electoral, este firesc sa se tina mai multe buffere, pentru a evita nervozitatea pietelor", a sustinut ministrul delegat pentru Buget.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica seara ca, in situatia in care Executivul nu va gasi solutii pentru a renunta la cresterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 in forma actuala, existand posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constitutionala.

Traian Basescu a calificat acciza suplimentara pe combustibil drept "un bir inutil si toxic pentru populatie".

Presedintele a oferit si doua posibile surse de bani prevazute in buget prin care introducerea accizei suplimentare pe combustibil ar putea fi evitata - "1.400 milioane de la clientela politica a domnului Dragnea" si "alte 500-600 de milioane de la dobanzi"

#ministru Liviu Voinea, #acciza carburanti, #ministru buget, #somaj Romania 2013 , #Taxa auto