Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Timbrul de mediu aduce venituri de 54 milioane euro. Restituirile "mananca" 75% din bani

Timbrul de mediu aduce venituri de 54 milioane euro. Restituirile "mananca" 75% din bani


Incasarile din taxa auto si timbrul de mediu au ajuns, in prezent, de la inceputul anului, la suma de 238 milioane de lei, iar 184 milioane lei au reprezentat restituiri de taxa, a declarat, marti, intr-o intalnire cu presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

"Vreau sa mentionez ca exista bani pentru programul 'Rabla'. De la inceputul anului s-au incasat 238 milioane de lei din taxa auto si timbrul de mediu, iar 184 de milioane lei au reprezentat restituiri catre cei care au obtinut in instanta acest drept. La acestea se adauga veniturile din celelalte taxe colectate de catre Administratia Fondului pentru Mediu. Prioritatea zero pentru AFM in aceasta perioada este Rabla, restul programelor urmand sa se deruleze prin POS Mediu", a afirmat Plumb.

Potrivit ministrului, in ceea ce priveste Programul "Rabla", acesta va demara in cursul saptamanii viitoare, dupa ce se va incheia etapa de depunere a dosarelor de catre colectori.

"In cursul zilei de astazi (marti - n.r.), voi semna Ordinul privind derularea programului 'Rabla', maine acesta va fi publicat in Monitorul Oficial, iar de joi incepe etapa de depunere a dosarelor de catre colectori sau REMAT-uri. Aceasta procedura ar trebui sa dureze maximum cinci zile, astfel incat incepand de saptamana viitoare programul va demara efectiv", a explicat ministrul Mediului.

Tichetele "Rabla" vor fi acceptate pana pe 20 noiembrie 2013

In acest an, Ministerul Mediului va emite, prin intermediul AFM, 20.000 de tichete pentru Programul "Rabla", dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice.

La cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, iar in maximum 45 de zile de la intrarea in posesia proprietarului, acesta il poate depune la dealerul auto de unde se doreste masina noua, se mentioneaza in proiectul de Ordin referitor la Programul "Rabla 2013". In plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul sa fie de maximum 10 zile.

Printre principalele schimbari survenite in programul "Rabla" in acest an se mentioneaza faptul ca pentru cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

Programul "Rabla" din acest an, al carui buget, in 2013, este de 135 milioane lei, se va desfasura intr-o singura etapa, iar termenul - limita in care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, data la care are loc si incheierea sesiunii.

Conform datelor oficiale, la ora actuala, in Bucuresti exista peste 400.000 masini mai vechi de zece ani, urmat de judetele Timis, cu 130.000, si Prahova, cu 110.000. Alte judete unde numarul masinilor mai vechi de zece ani ajunge la 100.000 de unitati sunt: Cluj - peste 100.000, Dolj - 100.000, Mures - aproape 100.000.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1551 ori