Guvernul va modifica taxa auto, pana in februarie

Joi, 06 Decembrie 2007, ora 16:22
1439 citiri
Guvernul va modifica taxa auto, pana in februarie

Guvernul va modifica taxa de inmatriculare conform cerintelor Comisiei Europene, printr-un act normativ care va fi elaborat, pana in februarie, in termenul limita dat de forul european, prin a doua etapa a procedurii, a declarat, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam in privinta taxei auto sunt: o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite. Vom angaja raspunderea guvernului prin ordonanta de urgenta sau ordonanta, in functie de vacanta parlamentara", a afirmat Vosganian.

In cadrul discutiilor tehnice dintre cele doua parti, experti ai Ministerului Economiei si Finantelor se vor deplasa saptamana viitoare la Bruxelles, urmand ca peste doua saptamani, sa ia aiba loc o alta intrevedere a ministrului Vosganian cu reprezentantii Comisiei.

Vosganian a reiterat intentia guvernului de a mentine taxa de inmatriculare, subliniind ca taxa nu a fost introdusa pentru maximizarea veniturilor bugetare, ci in scopul protectiei mediului.

In ceea ce priveste returnarea diferentelor de bani, in cazul in care taxa va fi modificata, ministrul a tinut sa precizeze ca a discutat, pe acest subiect, cu Laszlo Kovacs, comisarul pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale, in acest sens, "au trezit o vie emotie in Romania". Comisarul european a afirmat, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca cei care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit.

"Cei care au platit taxa, au facut-o in virtutea unei legi existente", a precizat Vosganian. "Nicio instanta nu dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei europene. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie nu avem nicio baza legala de a o returna", a punctat ministrul.

Romania a intrat in a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea tratatului de aderare) pe taxa de prima inmatriculare, in urma cu doua saptamani. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa consta intr-un aviz motivat prin care Comisia cere modificarea taxei si reprezinta faza premergatoare trimiterii la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Romania are la dispozitie doua luni, conform termenului prevazut de procedura, pentru a modifica taxa. In caz contrar, Comsia ar putea decide inaintarea cazului la CEJ.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.