Dialogul cu Comisia Europana privind taxa auto a fost amanat

Duminica, 22 Iulie 2007, ora 18:29
1314 citiri

Discutiile reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor cu cei Comisiei Europene privind taxa auto au fost amanate pana in luna septembrie, potrivit unor surse guvernamentale citate de agentia de presa Rompres.

Recent, specialistii romani au prezentat Directiei de Taxe si Impozite din cadrul Comisiei Europene un studiu privind modul de depreciere a autoturismelor si evolutia pietei auto.

Taxa de prima inmatriculare auto a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, odata cu noul Cod Fiscal, insa a fost contestata inca de la introducerea sa.

In luna martie, Comisia Europeana a transmis Romaniei o instiintare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului Uniunii de catre Romania), pe motiv ca taxa incalca prevederile Uniunii Europene. CE solicita modificarea legislatiei, argumentand ca legea este discriminatorie in cazul autoturismelor vechi importate din alte state ale Uniunii Europene. Romania a avut la dispozitie doua luni pentru a modifica taxa, astfel incat sa fie conforma cu normele UE.

Guvernul a adoptat, in aprilie, modificarile modului de calcul a taxei de prima inmatriculare, potrivit carora cuantumul taxei va scadea pe masura ce varsta masinii creste. Una dintre masurile propuse a vizat si extinderea, de la sase ani la 15 ani, a limitei de varsta pentru care se face diferentierea intre masini.

Noua grila orientativa propusa de MEF pentru taxa auto prevede reducerea la jumatate a taxei pentru masinile non-euro vechi de 20 de ani, cu o capacitate de 1.600 cmc, in timp ce pentru un autoturism de 3001 cmc, vechi de 15-16 ani, taxa se reduce cu mai mult de trei ori. Pe de alta parte, taxa ramane neschimbata pentru autoturismele noi, Euro 4, cu capacitati cuprinse intre 1400 - 3000 cmc nou.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a transmis, in cursul lunii mai, varianta finala a grilei privind taxa auto comisarului european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs.

Intr-o scrisoare transmisa Ministerului Economiei si Finantelor in urma cu aproximativ doua luni, CE a recomandat Romaniei sa modifice nivelul taxei pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, adica pana la sfarsitul lunii iunie.

CE a solicitat MEF sa includa in calculul taxei observatia potrivit careia sunt considerate masini second-hand autoturismele mai vechi de o luna si nu de trei luni, conform variantei MEF.

Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de vechimea masinii, nivelul emisiilor poluante si capacitatea cilindrica a masinii.

Noua grila a taxei auto va intra in vigoare cel mai probabil dupa 1 ianuarie 2008, intrucat, conform Codului Fiscal orice modificare adusa, intra in vigoare dupa sase luni.

<b>Bloobmiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)