Un deputat PSD propune ca jurnalistii sa fie scutiti de impozitul pe venit: Un balon de oxigen pentru presa

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:08
1016 citiri
Un deputat PSD propune ca jurnalistii sa fie scutiti de impozitul pe venit: Un balon de oxigen pentru presa
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PSD Valeriu Steriu anunta ca depune o initiativa legislativa prin care jurnalistii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, apreciind ca proiectul sau ar fi un "balon de oxigen" pentru domeniul presei.

Concret, jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune ar putea fi inclusi in categoria profesiilor care beneficiaza deja de scutire de la plata impozitului pe venit in Codul Fiscal.

"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala", a declarat Valeriu Steriu intr-un interviu acordat News.ro, invocand fenomenul fake news si riscul ca presa sa fie "invadata de oameni care vor like-uri, rating".

"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala. Cred ca sunt cateva mii de jurnalisti in Romania acum. Ma uit cu regret la jurnalistii de investigatie din trecut care faceau niste anchete ample si reuseau sa dezvaluie lucruri. (...)

Evident, jurnalistii sunt tot mai putin motivati de niste bugete de publicitate care, prin patronul de presa, pleaca spre cel angajat. Vad trusturi de presa care fie intra in faliment, fie in scandaluri de evaziune, vad investitori care isi inchid operatiunile pe presa, vad mai putina presa independenta - si asta mi se pare cel mai grav.

Punand cap la cap toate acestea, am vazut ce se poate face la nivelul fiecarui jurnalist, angajat intr-un grup de presa. (...) M-am gandit ce putem gasi ca forma prin care niciuna dintre cele trei parti - angajatul, angajatorul si statul - sa nu piarda. Evident, nu exista asa o formula magica, insa am gasit o forma de a optimiza variantele", a declarat Valeriu Steriu in interviul acordat News.ro.

Deputatul PSD spune ca a facut simulari si astfel si-a dat seama ca "impactul bugetar nu este atat de mare".

"Nu cred ca in Romania sunt mai mult de 10.000 de salariati in presa (jurnalistii si auxiliarii), acesta este numarul pe care am construit niste exercitii de impact financiar. Mi-a rezultat, la nivel anual, un impact de sub 1 milion de euro, prin forma propusa. Contopesc cele doua modalitati de plata a contributiilor catre stat - eu intervin doar in Codul Fiscal, cel care defineste cum se platesc darile. Exista astfel de exceptii in zona sportivilor, in IT, asa ca eu cred ca pot exista si pentru a asigura o presa independenta si obiectiva", a mai spus el.

Valeriu Steriu crede ca "toata lumea ar avea de castigat".

"La noul proiect, CAS-ul si CASS-ul raman aceleasi, singurul loc unde ...citeste mai departe despre "Un deputat PSD propune ca jurnalistii sa fie scutiti de impozitul pe venit: Un balon de oxigen pentru presa" pe Ziare.com

#Valeriu Steriu lege impozite jurnalisti, #jurnalisti scutit impozite proiect lege , #Stiri Taxe si impozite