CE loveste multinationalele: Impozitele la vedere!

Joi, 19 Martie 2015, ora 11:39
1913 citiri
CE loveste multinationalele: Impozitele la vedere!
Foto: Orleowitz

Noul cadru legislativ in care multinationalele isi vor desfasura activitatea in Europa ar putea fi largit in cursul acestui an, pentru a permite dezvaluirea publica a acordurilor fiscale obtinute de companii in diverse state din UE.

Nivelul informatiilor publice ar urma sa creasca fata de ceea ce se stipuleaza in proiectul de lege aprobat miercuri de Comisia Europeana.

In cazul in care va fi aprobata, legea va obliga agentiile fiscale nationale sa comunice intre ele si catre Comisia Europeana intelegerile fiscale incheiate cu corporatiile, arata Wall Street Journal.

Secretomania fiscala pusa la zid

Legea ar urma sa completeze un pachet de masuri menite sa spulbere secretomania din cateva paradisuri fiscale din Europa.

Apple, Starbucks si Amazon fac obiectul unor investigatii ale Comisiei Europene, dupa ce au incheiat intelegeri fiscale avantajoase cu autoritatile din Luxemburg, Irlanda si Olanda.

Noua lege are nevoie de unanimitate din partea guvernelor celor 28 de tari membre.

In cazul in care legea va fi aprobata, comunicarea datelor fiscale vizand corporatiile multinationale se va face trimestrial, datele urmand sa fie arhivate pe o perioada de 10 ani.

"Transparenta trebuie sa fie o componenta a sistemului fiscal aflat in dezbatere si trebuie sa fie aplicabila retroactiv pentru a asigura transparenta totala. Pana la urma, nu emitem astfel de legi in fiecare zi!", a argumentat comisarul European pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici.

Noua lege va obliga autoritatile fiscale sa pastreze secretele financiare ale companiilor afectate de aceasta masura, a mai spus acesta.

Masuri suplimentare

Autoritatile de la Bruxelles anunta ca nu intentioneaza sa se opreasca aici, alte masuri suplimentare fiind in lucru, inclusiv unele care sa regleze conditiile in care companiile pot fi obligate sa faca publice intelegerile fiscale negociate.

Moscovici recunoaste ca acest subiect este unul complex, fata de simpla comunicare impusa autoritatilor din statele membre UE.

O analiza in lucru va stabili daca aceste masuri vor fi inaintate spre vot in Parlamentul European in luna iunie sau mult mai tarziu in cursul acestui an.

"Scopul nostru este sa inaintam proiectul de lege pana in iunie. Se observa un curent favorabil din partea statelor membre referitor la aceasta problema", afirma Pierre Moscovici.

Pana acum, dezvaluirea intelegerilor fiscale negociate intre corporatii si autoritatile din diverse state a intampinat o opozitie constanta de-a lungul anilor din partea guvernelor statelor UE.

Transparenta cu portia

Pentru cei care fac lobby transparentei fiscale in cazul corporatiilor masura dezvaluirii secretelor fiscale doar intre guverne reprezinta o dezamagire, acestia cerand in mod repetat divulgarea publica a acestor date.

"Daca toate reglementarile fiscale din Uniune ar fi facute publice, corporatiile ar avea greutati in negocierea unor intelegeri fiscale departe de ochii publicului", sustine Koen Roovers, lobbyist pentru Financial Transparency Coalition, un grup de presiune din Bruxelles.

Business Europe, un alt grup de lobby pentru mediul de afaceri european, avertizeaza ca este timpul sa nu se mai opereze cu jumatati de masura.

Reprezentatii sai sustin ca transparenta va clarifica in randul companiilor obligatiile pe care acestea le au din punct de vedere fiscal.

"Expunerea publica a acestor date ar putea fi problematica, dar este incurajator faptul ca si Comisia Europeana recunoaste necesitatea unui astfel de demers", afirma James Watson, economist sef in cadrul Business Europe.

#taxe fiscale corporatii UE, #intelegeri fiscale desecretizate, #paradisuri fiscale Europa , #Stiri Taxe si impozite